latinica  ћирилица
24/09/2020 |  15:45 | Autor: SRNA

FBiH: Za mjere ublažavanja posljedica pandemije još 100 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona u ovom entitetu, obezbijediti još 100.000.000 KM.

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a prema programima pet ministarstva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da je prethodno Vlada razmatrala informacije federalnog Ministarstva životne sredine i turizma, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Ministarstva energije, rudarstva i industrije o posljedicama pandemije virusa korona po ekonomiju FBiH, s predloženim daljim mjerama za njihovo ublažavanje.

Na inicijativu Ministarstva zdravstva, razmatrano je i stanje u ovoj oblasti i zaključeno da bi i ovom sektoru trebalo omogućiti finansijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije virusa korona.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30.000.000 KM.

Za finansijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom virusa korona za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno¬prehrambenih proizvoda orijentisanih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranom tržištu previđeno je 10.000.000 KM.

Federalna Vlada odobrila je izdvajanje 20.000.000 KM iz budžeta FBiH za ovu godinu s ciljem povećanja ukupnih sredstava Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH.

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj budu osigurana sredstva za Projekt hitne podrške firmama u BiH.

Zaduženje FBiH bi, po ovom kreditu, iznosilo do 45 miliona evra, a ukupan iznos namijenjen BiH, kao i konačna alokacija sredstva između entiteta biće usaglašeni tokom pregovora, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija, Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva i Razvojna banka FBiH su zaduženi da u tim za pregovore o ovom zajmu imenuju ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju biće donesena po okončanju pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Federalno Ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima, kao i tekst usaglašenog sporazuma o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i BiH.

Ovo ministarstvo je zaduženo i da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH radi sprovođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.