latinica  ћирилица
24/09/2020 |  15:48 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Tadićeva se ponovo nije pojavila pred istražnom komisijom

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić nije se odazvala pozivu na svjedočenje pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, konstatovano je na današnjoj sjednici ove komisije.
Gordana Tadić - Foto: SRNA
Gordana TadićFoto: SRNA

Tadićeva je ponovo obavijestila Privremenu istražnu komisiju da zbog ranije preuzetih, a neodložnih obaveza, nije u mogućnosti da pristupi današnjoj sjednici, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U saopštenju se navodi da je u vezi sa tim Privremena istražna komisija usvojila zaključak kojim poziva Tadićevu da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od termina - 30. septembra od 12.00 časova, 1. oktobra od 15.00 časova, 2. oktobra od 12.00 časova, 5. oktobra od 15.00 časova, 6. ili 7. oktobra od 12.00 časova, 8.oktobra od 15.00 časova, 9. oktobra od 12.00 časova, 12. oktobra od 15.00 časova, te 13. ili 14. oktobra od 12.00 časova.

Tadićeva bi o izboru termina za svjedočenje trebalo da najkasnije pet dana ranije obavijesti službenike Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak da na svjedočenje pred Privremenom istražnom komisijom budu pozvani i predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije BiH Hamdija Muratović, kao i predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić i potpredsjednik tog sindikata Enes Tanović.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim od Agencije za javne nabavke BiH traži da dostavi informaciju i eventualno izvještaj o postupanju prema Tužilaštvu BiH po osnovu kršenja i zloupotreba Zakona o javnim nabavkama u 2020. godini.

Usvojen je i zaključak kojim Privremena istražna komisija zahtijeva od Tužilaštva BiH informaciju o tome da li su preduzete bilo kakve radnje u vezi sa ispitivanjem navoda objavljenih u medijima, a koji se odnose na nezakonito postupanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire DŽakule - kršenje zakonskih odredaba prilikom zapošljavanja Јelene i Јane Majstorović.

Povodom predstavki koje građani upućuju Privremenoj istražnoj komisiji zaključeno je da na veb-stranici Parlamentarne skupštine BiH bude objavljena informacija o svim predstavkama, i to po hronološkom redoslijedu pristizanja, sa datumom prijema i inicijalima podnosioca predstavke, uz poštovanje načela transparentnosti i zakonskih odredaba o zaštiti ličnih podataka, navedeno je u saopštenju.