latinica  ћирилица
24/09/2020 |  16:28 ⇒ 25/09/2020 | 07:30 | Autor: RTRS

Odlučeno kako će glasati zaraženi virusom korona i lica u izolaciji

Građanima zaraženima virusom korona i licima koja se nalaze u izolaciji ili su hospitalizovana, biće omogućeno glasanje na lokalnim izborima u BiH putem mobilnog tima.
CIK BiH -
CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH usvojila je danas na hitnoj sjednici Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na kovid 19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizovani.

Navedenoj kategoriji birača na njihov zahtjev biće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima, saopšteno je iz CIK-a.

- Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na kovid 19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitalizovan, dužan je najkasnije u roku od 72 časa prije dana izbora lično (putem mejla, faksa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, izbornoj komisiji da dostavi zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na kovid 19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je birač, kojem je dijagnostikovan kovid 19 nakon isteka roka od 72 časa prije dana izbora, ili na sam dan izbora, dužan da dostavi zahtjev za glasanje najkasnije na dan izbora.

Iz CIK-a navode da je Pravilnikom predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik, te da predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.