latinica  ћирилица
24/09/2020 |  16:45 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

MUP Srpske: DŽaferović plasiranjem neistina zloupotrebljava ozbiljnost migrantske krize

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDA Šefika DŽaferovića za BHRT "da se Policija Republike Srpske i pojedine firme, koje organizovano prebacuju migrante od istočne granice BiH prema Unsko-sanskom kantonu, izlažu krivičnoj odgovornosti", govori o njegovoj spremnosti da neistinama zloupotrijebi ozbiljnost migrantske krize u zemlji u dnevno-političke svrhe, pri tome ne nudeći nijedno kvalitetno rješenje, saopšteno je iz MUP-a Srpske.
MUP Republike Srpske - Foto: SRNA
MUP Republike SrpskeFoto: SRNA

U saopštenju se naglašava da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ne vrše, niti su ikada vršili prevoz migranata, ali nemaju pravo ni da ograničavaju kretanje migrantima.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da postupa po zaljučcima Vlade Republike Srpske s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, pri tome ne ugrožavajući prava migranata, a poštujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama - ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da autobusi puni migranata dolaze u Banjaluku iz Sarajeva i Tuzle, kao i drugih gradova Federacije BiH, a koje prevoze prevoznici iz tog entiteta, sa uredno plaćenim kartama.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske razmotriće mogućnost krivične prijave protiv Šefika DŽaferovića zbog plasiranja ovakvih neistina i manipulacija - navodi se u saopštenju.