latinica  ћирилица
24/09/2020 |  18:21 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Preminuo poznati kompozitor Miša Marković

Kompozitor i pjevač Miša Marković preminuo je u 71. godini života.
Miša Marković - Foto: Screenshot/YouTube
Miša MarkovićFoto: Screenshot/YouTube

Istaknuti umjetnik radio je sa velikim brojem pjevača bivše Јugoslavije, te je tako bio autor brojnih pjesama koje su munjevitom brzinom postajale hitovi.

Marković je bio autor velikih hitova kao što su “Recite mu da ga volim“, “Ruzmarin“, “Kunem ti se životom“, “Lažu da vreme leči sve“, “Srce je moje violina“, “Evo već je Božić“, “Ej Branka, Branka“, “Bosanac“ i mnogih drugih koje su otpjevali najpoznatiji pjevači narodne mizike.

Sarađivao je sa najznačajnijim imenima na muzičkoj sceni bivše Јugoslavije, kao što su Lepa Brena, Miroslav Ilić, Toma Zdravković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir, Hanka Paldum, Vera Ivković, Lepa Lukić, Zoran Kalezić i mnogi drugi.

Muzičku karijeru započeo je kao pjevač 1972. godine kada se pojavio na Omladinskom festivalu u Subotici. U periodu između 1971. i 1982. godine snimio je oko 47 ploča, sarađivao je sa najpriznatijim kompozitorima tog vremena, među kojima su bili: Arsen Dedić, Nikica Kalođera, Aca Korać, Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Boris Bizetić...

Prodao je više od milion ploča i učestvovao na mnogim festivalima kao što su: Beogradsko proleće, Hit leta, Mesam, Hit parada. Pjesme koje je pjevao bile su u vrhu svih top lista tadašnje Јugoslavije.