latinica  ћирилица
24/09/2020 |  18:43 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Nakon dvogodišnjih opstrukcija usvojena Revidirana strategija (VIDEO)

Nakon dvije godine opstrukcije bošnjačkih ministara u Savjetu ministara, Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina, usvojena je na vanrednoj sjednici.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Revidirana strategija podrazumijeva da se najsloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju pred pravosuđem BiH, a manje složeni u entitetskim i nižim pravosudnim instancama, do kraja 2023. godine.

Usvajanje ove strategije, kao jednog od 14 prioriteta Evropske komisije na integracionom putu BiH ka Uniji, ocijenjeno je kao pozitivno od predstavnika pravosudne zajednice i međunarodnih zvaničnika.

BiH je 2008. usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, ali nisu bili završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na nivou BiH, zbog čega je Savjet ministara u aprilu 2017. godine formirao radnu grupu koja je u maju 2018. godine dostavila Prijedlog revidirane strategije, koja predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

Prema Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, koji su prema mišljenju pravnika manje složeni, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.

Povezane vijesti:

Tegeltija: Usvajanje Strategije važno za procesuiranje ratnih zločina

Tegeltija: Važan korak za ubrzanje procesuiranja ratnih zločina

Kojić: Revidiranom strategijom biće ubrzan rad na predmetima ratnih zločina