latinica  ћирилица
24/09/2020 |  19:24 | Autor: TANЈUG

Guteres: Ili ćemo se ujediniti ili slijedi haos

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas da svet nije uspio da sarađuje u suzbijanju pandemije Kovida-19 i da virus korona trenutno predstavlja prijetnju broj jedan u svijetu.
Antonio Guteres - Foto: nezavisne novine
Antonio GuteresFoto: nezavisne novine

Guteres je pred Generalnom skupštinom UN za neuspjeh međunarodne zajednice okrivio nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti, prenosi Asošijeted pres.

Generalni sekretar UN je istakao da je korona virusom u svijetu do sada zaraženo više od 30 miliona ljudi, da je posljedicama bolesti podleglo skoro milion oboljelih i upozorio da virus još nije stavljen pod kontrolu.

- Dok zemlje idu u različitim pravcima, virus se širi u svim pravcima - rekao je on.

Guteres je pozvao na globalnu saradnju među nacijama, globalnim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima.

On je rekao da se ideja globalnog upravljanja mora da proširiti "kako bi se uključila preduzeća, građansko društvo, gradovi i regioni, akademska zajednica i mladi ljudi".

- Nemamo izbora. Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podjelama i haosom - upozorio je Guteres.