latinica  ћирилица
24/09/2020 |  20:12 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Obilježeno 90 godina Muzeja Srpske (FOTO/VIDEO)

Tematskom izložbom "Vrbaski mač u kamenu", večeras je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci održana centralna manifestacija obilježavanja 90 godina postojanja ove ustanove kulture.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

Prikazan je primjerak srednjovjekovnog mača koji je prošle godine izronjen iz Vrbasa, pored sela Rekavice, u čijoj se neposednoj blizini nalaze ostaci srednjovjekovne tvrđave Zvečaj, i čiji je pronalazak tada izazvao veliku pažnju ne samo u regionu, nego i šire.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trvić rekla je na ovoj svečanosti da je 90 godina značajan jubilej koji govori o tome koliko postoje zaista tradicionalne institucije kulture u Srpskoj, posebno sa aspekta što je Muzej taj koji skladišti i istražuje svu onu materijalnu građu koja je dio nacionalnog i kultunog nasljeđa Republike Srpske.

Trivićeva se osvrnula i na izložbu upriličenu povodom ovog jubileja, navodeći da ona govori da u Srpskoj ima dovoljno istraživačkog kadra koji radi na istraživanju i prikupljanju građe koja kasnije u obradi u Muzeju bude dostupna široj javnosti.

Ona je naglasila da su kultura i obrazovanje spojeni u smislu da učenici škola iz Srpske imaju priliku da usvajaju određena znanja o nasljeđu na osnovu postavki Muzeja Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je potrebno dalje razvijati sve institucije, u okviru čega i institucije kulture.

- U fazi smo priprema za izgradnju još jednog velikog objekta – multifunkcionalne kongresno-konferencijsko-koncertne dvorane koja će imati i izložbene prostore - naveo je Radojičić.

Direktor Muzeja Srpske Miladin Savić podsjetio je da je 1930. godine tadašnji ban Vrbaske banovine Svetislav Milosavljević donio odluku o osnivanju Muzeja Vrbaske banovine, koji od 14. novembra 1992. godine nosi nacionalno ime – Muzej Republike Srpske.

Savić je dodao da je ova ustanova imala i blistave i jako teške momente u svojih 90 godina, da je muzej često mijenjao mjesto, dok se u julu 1983. godine nije preselio u objekat u kojem se i sada nalazi.

Muzej Vrbaske banovine u Banjaluci osnovan je 26. septembra 1930. godine naredbom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Odlukom Vlade Republike Srpske 14. novembra 1992. godine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Tokom istorije Muzej je mijenjao nazive - Muzej Vrbaske banovine, Državni etnografski muzej Bosanske Krajine, Narodni muzej, Muzej Bosanske Krajine. Prvi odgovarajući smještaj Muzeja bio je 1934. godine u zgradi kralja Petra Prvog Oslobodioca, sadašnjoj zgradi Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje je otvorena i prva postavka.

Danas je Muzej Republike Srpske najznačajnija republička institucija kulture, centralna ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara.