latinica  ћирилица
24/09/2020 |  21:19 ⇒ 26/09/2020 | 11:15 | Autor: SRNA

Mustafa prebačen u Hag, optužen za mučenje i ubistva

Bivši komandir terorističke OVK-a Saljih Mustafa prebačen u pritvorski objekat Specijalnog suda u Hagu, a optužen je za lišavanja slobode, surovo postupanje i mučenje najmanje šest lica u aprilu 1999. godine u mjestu Zlaš na Kosovu.
Saljih Mustafa (desno) - Foto: RTS
Saljih Mustafa (desno)Foto: RTS

Mustafu, koji je i bivši šef Kosovske tajne službe, optužnica tereti za lišavanja slobode, surovo postupanje i mučenje najmanje šest lica od 1. do 19. aprila 1999. na imanju u mjestu Zlaš koje je služilo kao zatvor.

On je danas uhapšen u Prištini po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu, pred kojim će biti suđeno pripadnicima terorističke OVK za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima.

Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Mustafe 12. juna.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. do 19. aprila 1999. godine na imanju u Zlašu na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Navodi se da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. do kraja aprila iste godine.

Potvrđena optužnica Mustafu tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom.

Sudija za prethodni postupak je iz bezbjednosnih ralzoga naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji.

- Taj dokument se nalazi ovdje. Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biće objavljene u najskorije vrijeme - navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

Prvo pristupanje sudu se održava javno i moći će da se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih vijeća Kosova.

Mustafa je tokom rata bio jedan od komandira OVK u operativnoj zoni Lab.