latinica  ћирилица
24/09/2020 |  21:48 ⇒ 25/09/2020 | 08:40 | Autor: SRNA

Upozorenja na olujno nevrijeme i obilne padavine

Nadležne službe u Crnoj Gori i Hrvatskoj upozoravaju da se narednih dana očekuje olujno nevrijeme sa grmljavinom i obilnim padavinama koje mogu izazvati poplave.
Nevrijeme - Foto: ilustracija
NevrijemeFoto: ilustracija

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegdje sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vjetrom.

Iz Direktorata su upozorili da su zbog obilne kiše, velikog priliva vode, i jakog južnog vjetra, potencijalno moguće i određene posljedice u centralnim, južnim i primorskim predjelima.

- Direktorat izdaje upozorenje s ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mjere da bi se izbjegla potencijalna šteta - dodaje se u saopštenju.

Iz Direktorata ističu da će svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u takvim situacijama.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopštenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od prosjeka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vjetar.

Najviše padavina sutra se očekuje na Јadranu, gdje su, kako se navodi, uz grmljavinsko nevrijeme moguće ponegdje i bujične poplave.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je takođe izdat drugi stepen upozorenja - narančasto na opasno vrijeme.