latinica  ћирилица
25/09/2020 |  09:32 ⇒ 10:09 | Autor: SRNA

Specijalne paralelne veze - sutra godišnjica Sporazuma

Rukovodstva Republike Srpske i Srbije potpisala su u Banjaluci 26. septembra 2006. godine, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza.
Zastave Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Zastave Srpske i SrbijeFoto: RTRS

Sporazum su potpisali tadašnji predsjednici Republike Srpske i Srbije Dragan Čavić i Boris Tadić, te premijeri Milorad Dodik i Vojislav Koštunica.

Ovaj sporazum potpisan je radi razvijanja saradnje Republike Srpske i Srbije u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanja kriminala.

Potreba za ovim sporazumom je nastala u istorijskim okolnostima koje su obilježile raspad Јugoslavije, a u kojoj su građani Republike Srpske i Srbije živjeli zajedno do njenog raspada.

Kako je raspad Јugoslavije, prouzrokovan građanskim ratom, doveo do razdvajanja Srba kao većinskog naroda Republike Srpske i Srbije, Sporazum o specijalnim paralelnim vezama imao je za cilj da obnovi nasilno pokidane prirodne veze jednog naroda.

Vlada Republike Srpske je još na sjednici od 15. aprila 1992. godine donijela Odluku o osnivanju političkog i ekonomskog predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Zadatak Biroa Vlade Republike Srpske bio je da iskazuje, ostvaruje i razvija saradnju sa odgovarajućim organima Јugoslavije i drugih republika u njoj, te nadležnim organima i institucijama u oblasti političkih odnosa, ekonomske, kulturne i druge saradnje od interesa za Srpsku.