latinica  ћирилица
25/09/2020 |  10:50 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

U Novom Gradu obilježen Dan odbrane

Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u Novom gradu je obilježen Dan odbrane ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obilježen Dan odbrane u Novom Gradu -
Obilježen Dan odbrane u Novom Gradu

Ratni komandant Novogradske brigade Ranko Dabić rekao je da se u Novom Gradu obilježava datum kada je ova brigada, u sadejstvu sa jednim bataljonom 43. Prijedorske brigade, prešla u protivnapad i oslobodila za kratko vrijeme privremeno zauzetu teritoriju novogradske i opštine Krupa na Uni.

- Danas obilježavamo dan kad je Novogradska brigada, nakon napada regularne Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra i napada Petog korpusa tzv. Armije BiH uspjela da sačuva teritoriju opštine Novi Grad. Inače je odbrana Novog Grada, s obzirom na geografski položaj, trajala četiri godine - naveo je Dabić.

Ratni komandant Operativne grupe Prijedor, u čijoj zoni je bilo 200 kilometara fronta, general Momir Zec kaže da je Novi Grad odbranjen dva puta u samo nekoliko dana.

- Nakon kontraofanzive uspjeli smo da dođemo na položaje na kojima smo dočekali Dejtonski mirovni sporazum i to su sad entitetske granice - rekao je Zec.

Komandant Prvog bataljona Novogradske brigade Momir Kovačević istakao je da je brigada, nakon što je od 16. do 22. septembra bila u povlačenju sa krupskog ratišta i nakon konsolidacije, prešla u ofanzivu.

- Rijetki su primjeri da je jedna brigada uspjela da nakon takvih napada izvede kontranapad u kojem smo oslobodili 17 sela i 320 kilometara kvadratnih u Podgrmeču - rekao je Kovačević.

Nakon napada Hrvatske vojske na potkozarski dio 18. i 19. septembra 1995. godine, Novi Grad se našao na udaru takozvane Armije BiH na podgrmečki dio opštine.

U vrijeme napada evakuisani su stanovnici iz dijelova seoskog i gradskog područja.

Delegacije opštine Novi Grad, opštinskih organizacija Boračke organizacije, Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja ratnih vojnih invalida, nakon polaganja vijenaca, posjetile su spomen-sobu.

Obilježavanje Dana odbrane organizovano je u skladu sa preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona što znači da danas nije bilo Marša slobode prema Novskoj planini gdje je u septembru 1995. godine bila posljednja linija odbrane Novog Grada.

Skupštinskom odlukom iz 2010. godine, 25. septembar se obilježava kao Dan odbrane opštine Novi Grad u odbrambeno-otadžbinskom ratu i ovaj datum je kalendaru značajnih datuma opštine Novi Grad.