latinica  ћирилица
25/09/2020 |  12:49 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Izgradnja mosta na Savi jedan od najznačajnijih regionalnih projekata (FOTO)

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić zajedno sa predstavnicima izvođača radova Integral inženjering i nadzora iz Instituta IGH Zagreb obišli su danas gradilište na mostu preko rijeke Save kod Gradiške.
Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mosta - Foto: RTRS
Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mostaFoto: RTRS

 Izgradnja mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekat BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

- Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Republike Srpske, odnosno BiH i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most koji ima izuzetan značajan za obje zemlje, a naročito BiH jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih drumskih koridora - istakao je Mitrović.

Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mosta (Foto: RTRS)

Popović je naglasio da će most preko rijeke Save u skorijoj budućnosti povezati već postojeći auto-put Gradiška - Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i BiH, ali i region.

- Izgradnja dva mosta preko rijeke Save, u Gradišci i Rači, najznačajniji su regionalni projekti koji se realizuju u BiH - istakao je ministar Popović.

Most Gradiška spojiće auto-put sa planiranim brzim putem sa hrvatske strane koji bi išao od granice sa BiH preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mosta (Foto: RTRS)

- Most preko rijeke Save kod Gradiške jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i pravo je zadovoljstvo biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, posebno jer se na početak izgradnje dugo čekalo. Izgradnjom ovog mosta će mreža auto-puteva u Republici Srpskoj biti povezana na evropsku transportnu mrežu i tako dobiti svoj puni smisao i značaj - rekao je Topić.

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imaće četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom pravcu.