latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:32 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Izgradnja mosta na rijeci Savi teče previđenom dinamikom (FOTO)

Izgradnja novog mosta preko rijeke Save u Gradišci, koji bi trebalo da bude završen u proljeće 2022. godine, teče planiranom dinamikom, konstatovali su danas ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović nakon obilaska gradilišta.
Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mosta - Foto: RTRS
Zvaničnici obišli radove na izgradnji novog mostaFoto: RTRS

Zajedno sa ministrima, gradilište novog mosta obišli su direktor preduzeća "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici izvođača "Integral inženjering" iz Laktaša i nadzora radova Institut IGH iz Zagreba.

Mitrović je rekao novinarima da su do sada sa strane BiH izgrađena dva nosiva stuba, dok su sa hrvatske strane izgrađene stope stubova.

- Planirano je da most bude završen u proljeća 2022. godine, a s obzirom da radovi teku predviđenom dinamikom nadam se da će to biti ostvareno - naglasio je Mitrović.

On je dodao da će na temu izgradnje mosta u utorak u Zagrebu imati sastanak sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, gdje će jedna od tema biti i izgradnja brze ceste sa hrvatske strane od mosta do Okučana, dužine oko devet kilometara.

- Nadam se da će i dinamika radova sa hrvatske strane biti ispoštovana, tako da se u proljeće 2022. godine može očekivati spajanje Banjaluke sa Koridorom 10 i auto-putem Beograd - Zagreb, na zadovoljstvo Gradiške, Okučana, BiH i Hrvatske - istakao je Mitrović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da je novi most na Savi u Gradišci veoma značajan jer će mrežu autoputeva u Srpskoj povezati sa Koridorom 10, a samim tim povezati Srpsku i BiH sa zapadnom Evropom.

On je ocijenio da most na Savi u Gradišci daje novu dimenziju auto-putevima u Srpskoj, kako ovim koji su izgrađeni, tako i onim čija je izgradnja planirana u perpsktivi.

- Drago mi je da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, zbog čega je vjerovatno da će biti završen i prije ugovoren roka. Važno je da što ranije bude izgrađen i novi carinski terminal u Gradišci, tako da ćemo nakon izgradnje mosta imati granični prelaz sa savim neophodnim sadržajima - naglasio je Popović.

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić podsjetio je da su radovi na izgradnji mosta na strani Republike Srpske i BiH počeli dva mjeseca ranije nego na hrvatskoj.

- Mi smo već formirali poprečni presjek mosta od čelika i sada slijedi konzolno pomjeranje prema riječnom koritu. U narednih godinu dana imamo otvoren posao da se završi montiranje čelične konstrukcije, prvo do stubova, a za godinu dana će biti momenat kada će se na sredini rijeke spajati dva segmenta mosta sa obje strane - pojasnio je Topić.

Rukovodilac radova "Integral inžinjeringa" Radomir Gvozdenović rekao je da su vremenski uslovi i nizak vodostaj Save do sada pogodovali gradnji, te da je nije bilo većih problema, osim usprovanja određenih poslova zbog pandemije virusa korona.

On je naveo da su završeni svi uslovni radovi za izvođenje čelične konstrukcije, te se trenutno radi zaštita nasipa, za šta je potrebno godinu dana da se slegne, pa se pristupa završnim radovima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će, osim boljeg povezivanje Gradiške sa EU, novi most na Savi omogućiti da se smanje saobraćajne gužve koje nastaju iz razloga što se trenutni granični prelaz nalazi u centru grada.

On kaže da će izgradnja novog mosta omogućiti i snažniji ekonomski razvoj, s obzirom da je u neposrednoj blizini novog graničnog prelaza 400 hetara državnog zemljišta na kojem je predviđena izgradnja slobodne ekonomske zone.

"Ta zona prevazilazi kapacitete grada Gradiška i trebalo bi da bude novi pokretač razvoja Republike Srpske", rekao je Adžić.

On je dodao da je za smanjenje gužvi u gradu potrebno zvaršiti obilaznicu oko Gradiške, koja je povezna saobraćajnica magistralnog puta i auto-puta Gradiška - Banjaluka.

"U ovom trenutku imamo podršku Vlade i `Autoputeva Republike Srpske` da se za završi ova saobraćajnica, koja je u fazi izgradnje, i ovim putem želim da zamolim Savjet ministara i resornog ministra Mitrovića da pomognu da se ovaj projekat završi", dodao je Adžić.