latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:32 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Bild: Koriste li migranti iz Pakistana BiH za ulazak u Evropsku uniju?

"Izmučena" hroničnom političkom nestabilnošću BiH se morala boriti sa rastućim uticajem radikalnog islama, ojačanim nakon povratka kući džihadističkih boraca, napisala je poslanik u Evropskom parlamentu iz stranke Nacionalni front Dominik Bild u autorskom tekstu objavljenom na portalu EU-Hronikls koji vode i uređuju strani novinari, frilenseri u Briselu.
Dominik Bild (foto: EP / Aurore Belot) -
Dominik Bild (foto: EP / Aurore Belot)

Ona je istakla da je, kao član delegacije Evropskog parlamenta u BiH, oduvijek bila itekako svjesna opasnosti koja bi uslijedila ukoliko BiH ikada postane članica Evropske unije. 

- Čini se da su Pakistanci na vrhu liste onih koji se nadaju da će se okoristiti ovom situacijom. U maju, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Ministarstvo bezbjednosti razotkrilo je veliku prevaru sa vizama u koju je umiješan ambasador BiH u Pakistanu, koji je, prema tvrdnjama, izdao 3.000 sumnjivih viza. Interesantno je da su slične optužbe iznesene i protiv Ambasade BiH u Iraku, koja je locirana u Јordanu - navela je Bildova.

Ona dalje naglašava da je stvar postala još gora time što se čini da su se određene ozloglašene osobe iz Pakistana pomiješale sa migrantima.

- Ovo, naravno, teško da predstavlja iznenađenje u zemlji čiji zaštitni znak čini se da je najžešća vrsta vjerskog ekstremizma, o čemu svjedoči uzdizanje Osame bin Ladena kao mučenika od strane pakistanskog premijera ili posljednja kontroverza koja okružuje suđenje u slučaju "Šarli Ebdo" - naglasila je Bildova.

Prošlog juna, indijske dnevne novine "Ekonomist tajms",  su pisale: "Bosanska Vlada je nedavno pozvala na razgovor pakistanskog ambasadora u Sarajevu i oštro ukorila Islamabad jer su dvojica pakistanskih terorista u zemlju ušli kao ilegalni migranti."

Komentarišući te navode, Bildova je poručila da je zanimljivo da su slične zabrinutosti izražene i o mogućem ulasku terorista u Veliku Britaniju uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ona smatra da je, što se tiče BiH, prijetnja radikalnim islamom prisutna već duže vrijeme.

- DŽamija kralja Fahda u Sarajevu, koju podržava Saudijska Arabija, glasine o ISIL-ovim trening kampovima i veliki broj lokalnih džihadista, trebali bi da budu dovoljan dokaz. Uz zapažen izuzetak Milorada Dodika i Republike Srpske, postoje takođe i dokazi da je migraciona politika zemlje previše labava. Ostavka ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića u junu na to ukazuje, budući da je njegov beskompromisni stav unio nemir među njegove kolege - podvukla je Bildova.

Bildova upozorava da se više ne može prelaziti preko odgovornosti Evropske unije.

- U smislu bilateralne saradnje, 603 miliona evra je stavljeno na raspolaganje Pakistanu između 2014. i 2020. godine, uprkos tome što je zemlja i dalje na listi država koje su pod jurisdikcijom Operativne grupe za finansijske akcije, te da se od juna 2018. godine nalazi pod pojačanim nadzorom radi rješavanja strateških nedostataka u njenom režimu za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja smanjenja naoružanja - precizirala je ona.

Bildova je istakla da je BiH primila 1,19 milijardi evra pretpristupne pomoći između 2007. i 2020. godine i dio je programa Evropske unije za ukidanje viza za kratkoročni boravak.

Nije li, pita se Bildova, tužna ironija da se, dok Evropska unija juri za izmišljenim prijetnjama, bilo u vidu Amerike Donalda Trampa ili Putinove Rusije, njeni pravi neprijatelji nalaze usred nje?

Izvor: EU Chronicle