latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:43 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Bakalar: Počelo štampanje glasačkih listića

U BiH je danas počelo štampanje oko sedam miliona glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore, za šta je izdvojeno 805.528 KM, izjavio je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Željko Bakalar.
Željko Bakalar - Foto: klix.ba
Željko BakalarFoto: klix.ba

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar naglasio je da je štampanje glasačkih listića jedan od izuzetno važnih segmenata izbornog procesa, te da glasački listići spadaju u osjetljiv izborni materijal.

- Stoga ovoj aktivnosti pristupamo sa posebnom pažnjom i uz dodatne bezbjednosne mjere, kao i mjere nadzora i kontrole u svakom trenutku tokom ovog procesa - rekao je Bakalar novinarima u Sarajevu i dodao da listiće štampa "Unioninvestplastika".

Prema njegovim riječima, CIK je posebnom odlukom odredio osobe, odnosno komisiju koja će vršiti nadzor nad izradom papira za glasačke listiće sa vodenim žigom, kao i nadzor nad njihovim pakovanjem u plastične folije.

- Ova komisija dužna je redovno dostavljati izvještaje CIK-u u pisanom obliku o toku realizacije određenih aktivnosti. U prostorijama štamparije obezbijeđen je 24-časovni video-nadzor kojem u svakom trenutku mogu pristupiti ovlaštene osobe iz CIK-a - pojasnio je Bakalar.

On je dodao da je prvi kontingent papira za glasačke listiće dopremljen u štampariju "Unioninvestplastika" u Sarajevu u pratnji policije i nadležnih iz CIK-a već 12. septembra.

Bakalar kaže da će procesu ponovnog brojanja papira prisustvovati osobe zadužene za nadzor ove aktivnosti.

- Želim ukazati na činjenicu da, prema odredbama Izbornog zakona, predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u BiH pod uslovom da se akredituju u skladu sa zakonom. Kako mogu posmatrati izbore, tako mogu posmatrati i štampanje glasačkih listića - rekao je Bakalar i pozvao ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje ovog značajnog izbornog procesa.

Na pitanja novinara o prijavi birača izvan BiH, Bakalar je rekao da je u ovom izbornom ciklusu izuzetno povećan broj prijava za glasanje van BiH, kako putem pošte, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

- U toku je obrada ovih prijava. Zapažamo određene nepravilnosti, ali kada budemo konačno zaključivali birački spisak za glasanje van BiH, uz analize naših službi, moći ćemo iznijeti više detalja - naveo je Bakalar.

Konačan birački spisak za glasanje van BiH trebalo bi da bude predstavljen početkom oktobra