latinica  ћирилица
25/09/2020 |  14:21 | Autor: SRNA

Majkić: "Građanske stranke", SDS i PDP realizuju delikatne procese po nalogu SDA

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić /SNSD/ izjavila je u intervjuu Srni da bošnjačka politika, oličena u djelovanju SDA, na sve načina pokušava da se domogne ključnih pravosudnih institucija, pa da "reže i siječe" sve one koji joj nisu po volji ili joj se direktno suprostavljaju, a potiču iz druga dva naroda.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Na pitanje Srne kako kao dugogodišnji parlamentarac gleda na činjenicu da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić juče nije pojavila pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, Majkićeva je istakla da je Tadićeva donijela ispravnu odluku da se ne pojavi pred ovom komisijom, čijim formiranjem je povrijeđen veći broj poslovničkih odredaba i koja predstavlja stvarnu sliku loših političkih odnosa u BiH, ali i nasrtaja na Ustav BiH.

- Cilj formiranja ove komisije i nije bio da se sagledaju problemi pravosuđa. Skromne su mogućnosti parlamentaraca u tom pogledu a i već svi sve o tome znaju. Cilj je da se sa gospođom Tadić, kao glavnim tužiocem, obračuna, da se atakuje na njeno dostojanstvo, da se izloži neprimjerenim napadima i uvredama, čemu će Dragan Mektić dati puni doprinos, i to na isti način na koji je to nedavno učinjeno sa predsjednikom VSTS Milanom Tegeltijom - naglasila je Majkićeva, ukazavši da u SDA ne prestaje žal za Meddžidom Kreso i njenim vremenom.

Majkićeva je u intervjuu Srni konstatovala da srpska nesreća leži u tome što je moć probošnjaka bazirana na podršci SDS i PDP na realizaciji bošnjačkih nacionalnih interesa, poručivši da se zato svi moraju odlučno i bez ustezanja suprostaviti nasrtajima SDA i probošnjačke politike na pripadnike druga dva naroda.

Na pitanje ko su članovi ove privremene komisije i iz kojih političkih partija dolaze, Majkićeva je istakla da su za sve delikatne procese koje treba realizovati po nalogu SDA a u korist probosanskih snaga, zadužene "građanske" stranke.

- Članovi komisije su Alma Čolo /SDA/, Zlatan Begić /DF/, Damir Arnaut i Mirjana M. Lepić /Naša stranka - Nezavisni blok/, Zukan Elez /SDP/, te Dragan Mektić /SDS/ i Branislav Borenović /PDP/, kao podrška probosanskim odlukama, nadajući se da bi ih to, u znak zahvalnosti SDA, opet moglo dovesti na vlast na nivou BiH, čak i ako izgube izbore - navela je Majkićeva.

Ona je ocijenila da sastav komisije ni najmanje ne uliva povjerenje u njenu objektivnost, jer parlamentarna tijela, naročito ona koja nisu multidisciplinarna, nikada ne proizvode rezultat, posebno ukoliko ne funkcionišu u skladu sa važećim poslovnicima, a naročito ako nema konsenzusa između partnera na vlasti.

- U ovom slučaju, od sedam članova komisije, pet je iz opozicije i to od stranaka koje nemaju ni odgovornost ni kapacitet. Iz navedenih razloga, u radu komisije odbili su da učestvuju poslanici iz dva srpska kluba, SNSD i Srpski klub, i HDZ-a, jer je odmah bilo jasno kakve su namjere inicijatora - pojasnila je Majkićeva.

S obzirom na to da su bili obezbijeđeni "rezervni" Srbi iz SDS i PDP, navela je Majkićeva, problem nedostatka Hrvata u radu ove komisije nije se mogao prevazići i onemogućavao je njeno stvarno konstituisanje u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, što je svjesno zanemareno.

- Pored toga, da su namjere inicijatora za formiranje ove komisije o temi stanje u pravosuđu bile časne, u njen rad su svakako morali biti uključeni i članovi Doma naroda, kao drugog ravnopravnog doma. Međutim, evidentni su sve češći pokušaji da se od Parlamentarne skupštine BiH pravi jednodomna skupština i da su glavni akteri tih neustavnih i nezakonitih radnji probosanske političke partije na čelu sa SDA, koje se nikako ne mire sa postojećim ustavnim rješenjem - ukazala je Majkićeva.

Na pitanje da li je još uočila nekih nepravilnosti i nezakonitosti u radu parlamenta BiH, Majkićeva je rekla da je godinama u toj instituciji u Sarajevu i ovo što se dogodilo u radu ovog privremenog tijela je po mnogo čemu presedan.

- Naime, prilikom izbora kolegijuma komisije, izabrani su predsjedavajući /Arnaut/ i prvi zamjenik predsjedavajućeg /Mektić/. S obzirom da u komisiji nema pripadnika hrvatskog naroda, nije izabran drugi zamjenik predsjedavajućeg. Time je direktno prekršen član 30 Poslovnika Predstavničkog doma koji kaže da se predsjedavajući i njegova dva zamjenika biraju iz reda tri konstitutivna naroda. Ovim načinom djelovanja nastavlja se dalje urušavanje ustavnih principa i prava konstitutivnih naroda - pojasnila je Majkićeva, dugogodišnji parlamentarac u Sarajevu.

Ona je istakla da je nedopustivo da se formira Privremena istražna komisija na osnovu zaključka, kojoj nije jasno i precizno naznačeno šta je njen zadatak i u kojem roku taj posao treba obaviti.

- To je idealne prilika da ova komisija svojim Poslovnikom o radu sebi prigrabi sve i svašta, od saslušavanja entitetskih i kantonalnih MUP-ova, do advokatskih komora, međunarodnih organizacija, ali i konkretnih slučajeva kao što je smrt Davida Dragičevića, Dženana Memića, privatizacijama i stečajnim postupcima u entitetima za što parlament BiH nema nikakve nadležnosti - naglasila je Majkićeva, poručivši da je krajnje vrijeme za reakciju.