latinica  ћирилица
25/09/2020 |  16:17 | Autor: sputniknews.com

Prvo se čuo stravičan zvuk: Očevidac opisao tragediju

Očevidac pada vojnog aviona kod Loznice V.G. (40) izjavila je da je rušenje aviona posmatrala dok je stajala u blizini OŠ "Braća Ribar" u Donjoj Borini.
Mjesto pada aviona (foto: zvornikdanas.com) -
Mjesto pada aviona (foto: zvornikdanas.com)

- Prvo sam čula stravičan zvuk. Nisam sigurna, ali mislim da je to bilo probijanje zvučnog zida. Kroz glavu mi je odmah prošlo da se negdje ruši avion. Taj zvuk je nestao, jer je avion vjerovatno kružio. Tek kada sam izašla napolje primijetila sam da se vraća iz drugog pravca. Nekoliko sekundi je djelovao nestabilno, okretao se u vazduhu i odjednom pao - ispričala je V.G. za Sputnjik.

Prema njenim riječima, prvo prelijetanje nije vidjela, već samo trenutak kada se avion polukružno okrenuo u vazduhu i krenuo u suprotnom smjeru od prvobitnog.

- Da li je izgubio kontrolu, ne znam ni sama šta se desilo. Djelovalo je kao da avion jednostavno više ne funkcioniše - svedoči V.G.

Ona je i detaljnije opisala pad.

- Avion je preletio preko škole priličnom brzinom, ne znam da procijenim kolika je bila. Nisko je letio do jedne tačke i onda se samo strmoglavio dole - kazala je V.G.

Kako je rekla, avion se okretao i zamakao iza brijega, ali eksplozije pri padu nije bilo.

- Prasak pri padu aviona uopšte nismo čuli. Kao da nije bilo eksplozije, već se samo vidio oblak dima - svedoči V.G.

Iz OŠ "Braća Ribar" za Sputnjik su rekli da avion nije pao u blizini škole, već znatno iznad nje i da je samo preletio preko objekta. Dodaju da su čuli detonaciju i da su djeca i zaposleni bili uznemireni.

Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Oba pilota su poginula.