latinica  ћирилица
25/09/2020 |  16:37 ⇒ 26/09/2020 | 08:01 | Autor: RTRS

Vlada Srpske uložila sto miliona KM u zdravstvo tokom pandemije (FOTO/VIDEO)

Vlada Republike Srpske uložila je više od sto miliona KM u zdravstveni sistem tokom proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković. Predsjednik Vlade posjetio je bolnicu "Sveti Vračevi" u Bijeljini, kojoj je donirano 10 respiratora i medicinska oprema.
Višković u Bijeljini - Foto: Twitter
Višković u BijeljiniFoto: Twitter

- Učinićemo sve da pripremimo Republiku Srpsku i za najteži scenario koji bi, prema nekim procjenama, mogao da dođe za mjesec ili dva kada se virus korona pomiješa sa sezonskim gripom i kada se očekuje gora epidemiološka situacija, zbog čega moramo da napravimo kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Foči - rekao je Višković u Bijeljini.

Za rekontrukciju stare hirurgije u Bijeljini u novu kovid bolnicu Vlada je uložila više od 650.000 KM. Za potrebe nove kovid bolnice danas je uručeno deset respiratora.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je za novu kovid bolnicu Vlada Republike Srpske obezbijedila 654.000 KM, grad Bijeljina 200.000 KM, a određenu finansijsku pomoć najavile su i druge lokalne zajednice koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Donacija respiratora (Foto: RTRS)

Premijer Srpske je rekao da se u kontinuitetu radi na opremanju svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, a sve sa ciljem što spremnijeg odgovora na eventualni drugi talas pandemije kovida 19.

Višković je zahvalio zdravstvenim radnicima Republike Srpske za sve što su u proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona uradili za Republiku Srpsku i zdravlje njenih građana.

- Moramo svi da budemo odgovorni, to olakšava rad zdravstvenih radnika - poručio je Višković i naveo da liječenje jednog kovid pacijenta u zdravstvenom sistemu košta više od 2.000 KM po danu.

- Mi danas možemo da konstatujemo da imamo epidemiološku situaciju koja je stabilna i pod kontrolom, naš zdravstveni sistem nije preopterećen ni zatrpan, imamo dovoljno kapaciteta i sredstava - naveo je on.

Donacija respiratora (Foto: RTRS)

Nakon uručenja još 10 respiratora za bijeljinsku bolnicu, Višković je poručio da Republika Srpska ima dovoljno sredstava da spremno dočeka naredni period i moguće pogoršanje epidemiološke situacije.

Na početku pandemije, pi-si-ar laboratorija postojala je u Banjaluci, a samo šest mjeseci kasnije, takve laboratorije uspostavljene su u Bijeljini i u ostalim bolnicama širom Srpske. Od početka pandemije i grad Bijeljina aktivno je učestvovao u obezbjeđivanju neophodne medicinske opreme

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je grad Bijeljina do sada uložio 1,7 miliona KM u različite vidove borbe protiv epidemije u proteklih šest mjeseci.

Nadležni su pozvali građane na poštovanje svih propisanih mjera, jer, kažu, da samo od nas zavisi kakva će epidemiološka situacija biti u narednom periodu.

Iz Vlade podsjećaju da su propisane strože kaznene mjere zbog neodgovornih pojedinaca, koji nisu poštovali odredbe o zabrani okupljanja više od 50 lica.

Premijer je podsjetio na jučerašnje izmjene zakonskih rješenja koje omogućavaju da se više ne toleriše okupljanje 500 umjesto 50 ljudi na jednom mjestu, a da se za to samo plati samo novčana kazna.

- Sada će ići u prvoj varijanti zatvaranje na sedam dana, poslije toga 15 dana, a ako se ogluši, biće oduzimane i radne dozvole - najavio je premijer.