latinica  ћирилица
25/09/2020 |  17:22 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Počinju Međunarodni književni susreti - Banjaluka 2020

U Banjaluci će večeras i sutra biti održani Međunarodni književni susreti - Banjaluka 2020.
Banjaluka (Foto: Aleksandar Čavić) -
Banjaluka (Foto: Aleksandar Čavić)

Manifestacija će biti otvorena u 20.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Za razliku od prethodnih međunarodnih književnih susreta na kojima je do sada učestvovalo više od pedeset istaknutih pisaca iz svijeta kao i mnogi pisci iz Srbije, srpske dijasppore i Republike Srpske, ove godine zbog nemogućnosti dolaska većine predviđenih učesnika, na svečanoj ceremoniji otvaranja, putem video linka obratiće se pisci iz inostranstva.

Predviđeno je obraćanje Vjačeslava Kuprijanova iz Rusije, dobitnika međunarodne književne nagrade Susreta za 2017, DŽona Tejlora iz SAD, dobitnika međunarodne književne nagrade Susreta za 2018, Đorđa Lingvaglosa iz Italije, dobitnika međunarodne književne nagrade Susreta za 2019, te Elka Njagolova iz Bugarske, predsjednik Slovenske akademije umjetnosti i književnosti iz Varne.

Učesnike petih Međunarodnih književnih susreta - Banjaluka 2020, pozdraviće predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Pjesničku poruku mira koja se svake godine sa ove manifestacije šalje u svijet, ove godine je u ime učesnika i organizatora, napisao istaknuti srpski pisac Ranko Risojević, koji će je na svečanom otvaranju i pročitati.

U radnom dijelu manifestacije pisci iz Austrije, Srbije, Republike Srpske i FBiH razgovaraće o ulozi pisca danas u društvu.

Na Skupštini Udruženja književnika Republike Srpske, koja će biti održana sutra u 11.00 časova u Banskom dvoru, biće upriličen i prijem novih članova u Udruženje, kako sa prostora Republike Srpske i BiH, tako i pisaca iz okruženja i svijeta koji su u pisanoj formi izrazili želju da budu članovi UKRS, a prošli statutarne procedure za prijem u članstvo.