latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:11 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

CIK nastavlja da urušava vlastiti kredibilitet (VIDEO)

U susret lokalnim izborima, Centralna izborna komisija BiH nastavlja da urušava vlastiti autoritet i kredibilitet.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Ovaj put, Instrukcijom, od lokalnih zajednica, entitetskih ili bh. vlasti zahtijeva dodatne milione maraka za zaštitnu opremu u vremenu pandemije.

Instrukcija ne samo da je zakašnjela, nego je, po mnogima, nejasna, neprecizna i predimenzionirana. Za iskazane "želje" CIK-a, niti ima u budžetima planiranog novca, a ni vremena za raspisivanje tendera.

Biračko mjesto kao kovid ambulanta - tako su članovi CIK-a idealistično zamislili 15. novembar. Polugodišnja pandemija ih je tek nedavno "iznenadila", pa su se latili posla. Cirkularno pismeno poslali na više od 150 adresa. Identično i za Banjaluku koja ima 200.000 birača i za Istočno Mostar sa jedva 200. Od svih zahtijevaju kupovinu, primjera radi 176.000 maski ili isto toliko pari rukavica. A onda su sa svog "rezervnog položaja" vlastitu grešku ispravljali, i normu“prebacili.

Izmislili su specifikaciju potrebnih sredstava za svako biračko mjesto. Od postera i samoljepljivih traka, preko preparata za dezinfekciju ruku, pultova i radnih površina sve zasebno, zatim čvrstih i tečnih sapuna, pa do beskontaktnih toplomjera, kombinezona za jednokratnu upotrebu i vizira za članove biračkih odbora. Izračunali čak i da je po biračkom mjestu potrebno osam komada ubrusa i 20 toalet papira.

"Željoteka" članova CIK-a, čini se s pravom, uzrokovala je revolt adresata. Zbog pandemije, budžeti im na rezervi.

- Poslati dva dopisa na adresu lokalnih zajednica i smatrati da je time riješen problem mislim da je u najmanju ruku neozbiljno. O ovim stvarima moralo se daleko prije voditi računa, odnosno onog momenta kada je CIK odlučio da raspiše izbore a, podsjećam, raspiso ih je u vrijeme pandemije - ističe Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Iz CIK-a se pravdaju kako su svoj budžet planirali prije pandemije. Podsjećanja radi, isto su činile i lokalne zajednice. No, po logici CIK-a "svi drugi su krivi i dužni samo ne mi", u projekciji su valjda "lokalci" trebali da angažuju proročice.

Kako god, manje opštine sa četiri ili pet biračkih mjesta možda bi nekako uspjele i da ispune želje Izborne komisije. Da iscijede već iscijeđeni budžet, ali je dodatni problem vrijeme.

- Ovdje je problem vremenskog okvira za velike lokalne zajednice kojima sigurno treba veća količina maski, veća količina zaštitnih sprejeva, toplomijera... - navodi Ćosić.

Sve i da "zlatne sehare" postoje, primjera radi, Banjaluka bi za 300 biračkih mjesta trebalo da nabavi isto toliko beskontaktnih toplomjera. Pojedinačna cijena na pandemijom poremećenom tržištu, sa PDV-om i do 100 KM. Samo za jednu stavku iz CIK-ove obimne specifikacije, dakle 30.000 - samo za taj grad. Ili za cijelu BiH sa oko 6.000 biračkih mjesta - 6.000 toplomjera i 600.000 KM. Uz obaveznu tendersku proceduru, koja mjesecima traje!

Zbog toga i ne čudi što je na CIK-ov megalomanski zahtjev odgovorilo svega 20-ak lokalnih zajednica iz cijele BiH, i to uglavnom negativno. To u Komisiji samouvjereno ocjenjuju kao neshvatljiv ignorantski! Priprijete i krivičnim prijavama, pa se predomisle.

- Mislimo da je zaštita života i zdravlja građana puno važnija nego bilo kakva, šutnja administracije. Nadamo se da ćemo imati pozitivne odgovore i sa viših razina vlasti. To očekujemo, očekujemo njihovu ozbiljnost i odgovornost - kaže predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Da su ozbiljno i odgovorno članovi CIK-a ispunjavali svoju zadaću, zaštitne mjere bi planirali i prije raspisivanja izbora. Vlastiti budžet korigovali i prilagođenog ga Savjetu ministara poslali, prije usvajanja. I ne bi po vokaciji pravnici, preko noći postali "zdravstveni radnici" i epidemiolozi.

- Navode se sredstva za zaštitna odijela i sve ono što treba da imaju bolnice, a nikako CIK. Očekivanja da se u tom nekom kratkom periodu obezbijede uređaji za mjerenje temperature za svakog građanina koji dolazi na izbore zaista nisu realna. Јa se nadam da će se Izborna komisija, prije svega, obratiti zdravstvenim radnicima da utvrde koji su to potrebni uslovi za provođenje izbora - ističe predsjedavajući Savjeta mnistara Zoran Tegeltija.

I dok CIK zahtijeva sterilne uslove, lokalne zajednice muku muče i kako, umjesto uglavnom skučenih učionica, obezbijediti dovoljno velike prostorije i ispoštovati fizičku distancu svih aktera - članova odbora, posmatrača, glasača... No papir trpi sve, pogotovo bosanskohercegovački!