latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:34 ⇒ 26/09/2020 | 09:05 | Autor: RTRS

Lukač odgovorio Džaferoviću (VIDEO)

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića da se policija Republike Srpske i pojedine firme, koje organizovano prebacuju migrante od istočne granice BiH prema Unsko-sanskom kantonu, izlažu krivičnoj odgovornosti, izazvala je oštra reagovanja u Republici Srpskoj. Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač kaže da su te tvrdnje netačne i da se Džaferović zbog toga izlaže krivičnoj prijavi.
Dragan Lukač - Foto: Screenshot
Dragan LukačFoto: Screenshot

Plan za rješavanje migrantske krize u BiH još ne postoji, međutim, optužbe i prebacivanje odgovornosti na entitetski nivo i dalje su aktuelne. Izjava da policija Srpske prevozi migrante na teritoriju Unsko-sanskog kantona nije tačna, kaže Lukač, a insistiranje na neosnovanim optužbama može predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da košta krivične prijave.

- Policija Republike Srpske ni u jednom trenutku nikada nije migrante tretirala na loš način, nije ih maltretirala, nije ih tukla, nismo ih ograničavali da idu tamo gdje žele u skladu sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Dakle, mi im dozvoljavamoda se kreću, ali ne dozvoljavamo da ugrožavaju naše građane ili da prave prekršaje i krivična djela - ističe Lukač.

MUP Srpske nikada u svojim vozilima nije prevozio migrante, kaže Lukač, između ostalog i zbog preporuka u skladu sa pandemijom virusa korona, niti su, dodaje, poznate firme koje se bave takvim nelegalnim aktivnostim. Džaferović je upravo za to optužio i MUP i neimenovane firme iz Srpske.

- To što radi policija Republike Srpske je protivzakonito, izlažu sebe ozbiljno krivičnoj odgovornosti. Tako kako oni, tako i sve te firme o kojima vi govorite u svom pitanju, svi oni koji pokušavaju da zarade na toj ljudskoj muci - rekao je Džaferović.

Šta su kazne za one koji vraćaju migrante na liniju razgraničenja sa Srpskom, Džaferović nije rekao. Prije samo dvadesetak dana, migranti su svjedočili o njihovom nasilnom vraćanju u Srpsku.

- Svaki dan hvataju Arape, Avganistance, sve migrante. Vode nas u policijsku stanicu, gdje nas tuku, i govore da moramo da napustimo Bosnu. Zatim nas stavljaju u buseve i voze nazad, prema Banjaluci - ispričao je tada Abdulah.

Kada će BiH imati zvanični i konkretan plan o rješavanju problema sa migrantima, nije poznato. Kao i do sada, najavljuje se - uskoro.