latinica  ћирилица
25/09/2020 |  21:21 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Gucati i Haradinaj uhapšeni zbog zastrašivanja svjedoka

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Hisni Gucati, predsjednik organizacije veterana terorističke OVK uhapšen zbog "krivičnih dijela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svjedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka".
Privođenje pripadnika tzv. OVK (foto: facebook.com / KlanKosovaOfficial1) -
Privođenje pripadnika tzv. OVK (foto: facebook.com / KlanKosovaOfficial1)

Hisni Gucati uhapšen je danas u Prištini, nakon čega je prebačen u pritvorski objekat Specijalnog suda u Hagu.

U saopštenju se navodi da će informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Gucatija pred sudiju za prethodni postupak biti objavljene u najskorije vrijeme.

Oglasio se i nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači, koji je ocijenio, da "ne postoji nijedan razlog za spektakularne ekspedicije ili akcijama međunarodne policije" jer "nijedan potencijalni okrivljeni neće pobjeći od pravde".

Tači, koji je predsjednik samoproglašenog Kosova, kaže "da mora da se poštuje integritet i dostojanstvo svakog građanina".

U Prištini su protestovali pripadnici tzv. OVK ispred prostorija udruženja, a zbog akcije Euleksa tokom koje su njih uhapšeni Gucati i Hradinaj.

Sekretar Udruženja Fatom Klinaku, koji je prilikom hapšenja vrijeđao pripadnike Euleksa rekao da je racija trajala dugo jer je provjeravana dokumentacija i da su odneseni neki računari i snimci kamera.

Akcija je započela jutros oko 11 časova, kada je pedesetak pripadnika Euleksa sa automatskim puškama upalo u prostorije Udruženja.

Akcija Euleksa pokrenuta je 24 časa nakon što je u Specijalni sud u Hagu za zločine OVK odveden prvi optuženi pripadnik te organizacije, nekadašnji lokalni komandant i jedan od šefova obavještajne službe Salih Mustafa.

Gucati je uhapšen nedugo nakon što je pozvao medije da objave sadržaj dokumenata u vezi sa suđenjem bivšim pripadnicima OVK, koji su na misteriozan način dospjeli u ruke udruženja veterana.

Prethodne sedmice, nepoznati mladić u tri je navrata donio u kancelarije veterana OVK dokumente, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Poslije jučerašnjeg hapšenja Mustafe, kosovski mediji najavili su nova hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK.