latinica  ћирилица
26/09/2020 |  10:15 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

U Pranjanima obilježavanje godišnjice misije "Halijard" (FOTO)

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obilježena godišnjica misije "Halijard", kada je Јugoslovenska vojska u otadžbini spasila 500 oborenih savezničkih pilota.
U Pranjanima obilježavanje godišnjice misije "Halijard" - Foto: RTRS
U Pranjanima obilježavanje godišnjice misije "Halijard"Foto: RTRS

Godišnjici su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

      View this post on Instagram

"Velika mi je čast što se danas ponovo nalazimo u Pranjanima. Beskrajno sam zahvalan Pranjanima i Milanovcu, Čačku i Ljigu i čitavoj Šumadiji što su te 1944. godine osvetlali obraz našoj Srbiji. Tada su naši ljudi pokazali svu hrabrost! Mi smo tada, u to vreme postali braća po oružju i sa Amerikancima i sa Englezima i sa Kanađanima. Ono što je naša budućnost, da sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa drugim zemljama gradimo odnose prijateljstva. Sa ponosom smo uvek čuvali svoju otadžbinu. Prošlo je vreme podela i uveren sam da je došlo vreme jedinstva srpskog naroda. Kada je u pitanju naša Srbija i naš srpski narod, važno je da tu budemo jedinstveni. Zato je za nas veoma važno da čuvamo mir i da gledamo kako da imamo više dece u budućnosti. Hvala predsedniku @realdonaldtrump jer Srbija želi Ameriku za prijatelja. Još mnogo toga treba da uradimo za Pranjane. Živela Srbija!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju 76. godišnjice Operacije Halijard.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 26, 2020 at 2:05am PDT

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evakuisani i vraćeni u otadžbinu.

Foto: RTRS

Operacija "Halijard" je najveća akcije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca u Drugom svjetskom ratu.

Spasavanje je organizovano od avgusta 1944. godine sa pista napravljenih u ruralnim dijelovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra.