latinica  ћирилица
26/09/2020 |  12:58 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Pomen za poginule borce sa područja Piskavice i Zalužana (FOTO/VIDEO)

U banjalučkoj Mjesnoj zajednici Piskavica danas je služen parastos za borce Vojske Republike Srpske koji su život dali za stvaranje Republike Srpske.
Piskavica - Foto: RTRS
PiskavicaFoto: RTRS

U Mjesnoj zajednici Piskavica danas je održan pomen i položeno cvijeće u znak sjećanja na 64 borca iz te i MZ Gornja Piskavica, koji su dali život za izgradnju Republike Srpske.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao pomenu u Piskavici, kazao je da dva spomenika na jednom mjestu govore o vremenu i prostoru na kome živimo. Prema njegovim riječima, jedan spomenik simbolizuje borbu iz Drugog svjetskog rata i stradanje 1941-1945. godine, a drugi je iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Dakle, ovo su prostori na kojima stalno traje borba za slobodu, na kojim stalno imamo žrtve i u kojima sada kao rezultate tih borbi imamo Republiku Srpsku, koja predstavlja naš okvir života – kazao je Radojičić.

Za sadašnje generacije, kako je naglasio – Republika Srpska je garancija opstanka na ovim prostorima i to je ono oko čega sada treba da se okupljamo.

- Na svima nama koji vršimo različite dužnosti je da odajemo počast, da njegujemo sjećanje na one koji su ugradili svoje živote u Republici Srpskoj, te da nastojimo da zajedno svim stanovnicima gradimo bolje uslove života – naveo je Radojičić.

Upravo na prostorima Piskavice, kako je rekao – rađeno je mnogo projekata od komunalne infrastrukture do obnove i gradnje sadržaja za društveni život.

- Uglavnom nastojimo da rješavamo jedan po jedan komunalni problem, a kada je riječ o ovim prostorima najveći problem je u vezi sa vodosnabdijevanjem i upravo su za to vezani naši najveći projekti, ali i oni za društveni život – zaključio je Radojičić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Goran Rogić rekao je da se danas sjećamo poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Piskavice.

Predrag Šibarević iz Piskavice kazao je da se svake godine održava ovaj pomen u znak sjećanja na borce sa tog područja koji su dali svoj život za Srpsku. Istovremeno, kako je rekao, položeni su i vijenci za poginule borce Narodno-oslobodilačkog rata.

Parastos u Zalužanima

Danas je i u Zalužanima služen parastos za 130 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Zalužana, Kuljana i Priječana.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, obraćajući se prisutnima, istakao je da ne postoji veća čast, a teža prilika, da govori, od mjesta na kojem se odaje počast poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Iza svake ove fotografije i imena u spomen-sobi, je porodica. Šta reći njihovim članovima za utjehu, kada je njihov gibitak nenadoknadiv – rekao je Amidžić.

Predrag Knežević iz Boračke organizacije grada istakao je da ne smiju biti zabiravljeni borci koji su braneći vjeru, porodicu, ognjište, život položili za ono što danas imamo, za Republiku Srpsku.

– I ove godine sabrali smo se da odamo dužnu počast, našoj poginuloj braći. Vrlo sam emotivan na ovim obilježavanjima, koja ne smiju biti jedina prilika kada se sjećamo žrtve naših poginulih saboraca i njihovih porodica – ističe Knežević.

Mjesna boračka organizacija, svake godine, organizuje parastos posljednje subote u septembru. Ove godine, organizovan je u skladu sa epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom virusa korona.

Nakon parastosa, delegacije Boračke organizacije Zalužani, Grada Banjaluka, Udruženja penzionera, članovi porodica poginulih i nestalih boraca položili su vijence na spomen-obilježje.