latinica  ћирилица
26/09/2020 |  18:48 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Da li je BiH na prvom mjestu u regionu po švercu cigareta? (VIDEO)

U mnogo čemu posljednji, po švercu cigareta, u regionu i Evropi, prvi. Procijene su da u BiH više od polovine prodatog duvana i duvanskih proizvoda potiče iz nelegalne trgovine. Pakovanja cigareta bez akcizne markice preplavila su naše tržište.
Šverc (foto: Uprava policije) -
Šverc (foto: Uprava policije)

Više od 100 miliona maraka prihoda je izgubljeno u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2019. godine.

Kako izračunaše ekonomisti, godine nelegalne trgovine sa ovom akciznom robom odnijele su mostove, kliničke centre, vrtiće, škole.

Oni koje se bave legalnom prodajom cigareta tvrde da godišnje gube više stotina miliona maraka zbog šverca ovom akciznom robom. Nelojalna konkurencija za posljedicu ima manje plate zaposlenih i manji broj radnih mjesta.

- Mi godišnje gubimo 200 miliona KM. Tim novcem bi mogli podići plate radnicima za 30 odsto i zaposliti još prodavaca - kaže Ajla Alimanović, dirketorka E-novina BiH i Lafka kioska u Republici Srpskoj.

Godinama BiH bilježi sve manje prihoda od akciza na duvan i duvanske proizvode, a broj pušača nije smanjen. Da crno tržište postoji pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje.

- U osam mjeseci 2020. godine prihodi od akciza iznosili su 500 miliona KM, dok su u istom periodu 2019. godine dostizali 608 miliona. Za nekih 108 miliona KM u ovoj godini su manji prihodi - rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

BiH je prihvatila uslov EU da iz godine u godinu povećava akcize na cigarete. Taj tempo nije pratio i rast životnog standarda. I to je smatraju ekonomisti dovelo do crnog tržišta.

- Imamo veoma skupe legalne cigarete koje naše stanovništvo sa platežnom moći ne može da finansira. Velika je razlika u cijeni legalnih i nelegalnih cigareta - ističe Rade Šegrt, ekonomista.

Alimanovićeva dodaje da se na ilegalnom tržištu može proizvod kupiti za jednu marku, dok je, kako navodi, cijena u kioscima 5,5 KM.

Koliko gubimo od nelegalne trgovine cigaretama govori i činjenica koliko je infrastrukturnih objekata moglo biti izgrađeno.

Akcija Stop nelegalnoj trgovini poziva i građane da prijave neodgovorne trgovce.

Nije cilj promovisati konzumiranje cigareta već stati u kraj švercu. U odnosu na okruženje kada se poredi najjeftinija kutija cigareta, od BiH veću cijenu ima Hrvatska i Slovenija.