latinica  ћирилица
27/09/2020 |  09:25 ⇒ 09:26 | Autor: SRNA

Novi Sad: Počelo 65. Sterijino pozorje

Najprestižniji pozorišni festival u Srbiji, Sterijino pozorje, otvoren je u Novom Sadu.
"Sterijino pozorje" u Novom Sadu - Foto: blic.rs
"Sterijino pozorje" u Novom SaduFoto: blic.rs

Ceremonija otvaranja 65. Sterijinog pozorja održana je u Srpskom narodnom pozorištu.

Istaknuta srpska glumica Branka Petrić Fehmiu, svojevremeno dobitnik Sterijine nagrade, istakla je u besjedi na otvaranju da Pozorje decenijama odolijeva vremenu i živi do današnjih dana.

Fehmiu je podsjetila na mnoge velikane teatra koji su svojim talentom dali veliki doprinos Pozorju u prethodnim decenijama.

- Sećam se mnogih kojih više nema i pozdravljam što su svojim talentom i kreativnošću doprineli da ovo naše pozorje traje - rekla je Fehmiu.

Ona je napomenula da se pozorište kao i čitav svijet stalno mjenjaj. "Ipak, bez obzira na promene, živimo na plećima naših predaka", dodala je Fehmiu.

Poslije njene besjede na Pozorju je izvedena predstava Srpskog narodnog pozorišta "Smederevo 1941", prva od sedam predstava u takmičarskoj selekciji.

Predstavu "Smederevo 1941" režirala je Ana Đorđević, a posvećena je poginulim glumcima Srpskog narodnog pozorišta u Drugom svjetskom ratu.

Sterijno pozorje trajaće do 4. oktobra, trebalo bi da bude odigrano 13 predstava, a planirano je da nastupe pozorišni ansambli iz Zagreba i Sarajeva.

Festival je počeo sa nekoliko mjeseci zakašnjenja zbog pandemije virusa korona.