latinica  ћирилица
27/09/2020 |  13:53 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Rat Јermenije i Azerbejdžana, opšta mobilizacija (FOTO/VIDEO)

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno stanje zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi Tas. Vlada Јermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva traži prekid sukoba.
Vojska Azerbejdžana (foto: RIA Novosti ) -
Vojska Azerbejdžana (foto: RIA Novosti )

22.00 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je Јerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto. On je osudio primjenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.

21.25 - Poslije skoro cijelog dana borbi između vojski Јermenije i Azerbejdžana, teško je utvrditi razmjere razaranja ili moguće žrtve sukoba. Vlasti u Bakku su saopštile da je u napadima jermenske vojske "poginulo nekoliko vojnika, kao i da je nekoliko ranjeno". Јermensko ministarstvo odbrane navelo da je "zarobljeno 11 oklopnih vozila",

20.30 - Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da provjerava izvještaje o navodnom učešću boraca iz Sirije na strani Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijev, pomoćnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana, ocijenio je da je izveštaj Sirijske opservatorije za ljudska prava "besmislica", prenosi Rojters.

Foto: AP

20.10 - Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Јermensko ministarstvo odbrane procijenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila. Azerbejdžan, za sada bez reakcije na te tvrdnje.

18.20 - Rat dominira naslovnim stranama jermenskih i azerbejdžanskih dnevnih novina. "Azerbejdžan je izgubio vezu sa stvarnošću", piše jermenski Hhpres. Dnevnik je oštro optužio Ankaru za vojnu podršku Azerima. Mediji u Azerbejdžanu za konflikt optužuju Јermene, navodeći da je u sukobima povređeno 19 civila. Navodi se da je ograničen pristup internetu, kako bi se spriječile jermenske provikacije.

16.50 - Region Nagorno-Karabaha saopštio je da je poginulo 16 vojnika, a da je više od 100 ranjeno u sukobu sa snagama Azerbejdžana.

16.05 - Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Parlament Azerbejdžana donio je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

 15.35 - Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

- Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smještenih u selu Agdere, u cilju izbjegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se -  ističe se u saopštenju.

Foto: sputniknews

14.05 - EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povratak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

- Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put naprijed - poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

13.55 - Јedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu. Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pješadije.

13.42 - Papa Franja apelovao je danas da Јermenija i Azerbejdžan riješe svoje razlike pregovorima nakon sukoba oko otcijepljenog regiona Nagorno-Karabah.

Papa je rekao da je zabrinut zbog izvještaja o novim sukobima, u kojima izvori obje strane navode da ima ljudskih gubitaka.

13.24 - Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

- Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući djecu i žene - navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

13.16 - Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su četiri helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pejšadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha. 

13.00 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije, prenosi Tas.

12.35 - Turska je danas pozvala Јermeniju da odmah prestane sa neprijateljstvima prema Azerbejdžanu jer će to "zapaliti region".

- Najveća prepreka miru i stabilnosti na Kavkazu je neprijateljski stav Јermenije i ona se mora odmah povući i obustaviti neprijateljstva koja će zapaliti region - rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodajući da će Ankara podržati Baku sa "svim svojim resursima".

12.04 - Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

11.32 - Premijer Јermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije. 

10.48 - Vlada Јermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Objavljena je i opšta mobilizacija.

10.52 - Јermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.