latinica  ћирилица
27/09/2020 |  16:43 ⇒ 20:27 | Autor: sputniknews.com

Dodatne mjere u Crnoj Gori: Građani, boravite što više u svojim kućama

Imajući u vidu izuzetno rasprostranjenu lokalnu transmisiju, veliki broj slučajeva u bolnicama i ogroman pritisak na zdravstveni sistem, Institut za javno zdravlje Crne Gore predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti uvođenje dodatnih mjera radi sprečavanja širenja novog korona virusa.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Donesene mjere, čija primena počinje od sutra, obezbijediće da već u prvoj polovini oktobra suzbijemo intenzivno širenje epidemije i očuvamo zdravlje i živote stanovništva - navode iz Instituta za javno zdravlje, a prenose crnogorski mediji.

- Lokalni krizni štabovi su se, uzimajući u obzir izuzetno nepovoljnu epidemiološku situaciju, obratili NKT-u sa prijedlogom preduzimanjem dodatnih mjera u opštinama sa izuzetno visokom transmisijom - navodi se u saopštenju.

Oni apeluju na sve uticajne pojedince da pozovu na strogo pridržavanje donesenih mjera i kažu da je ovo jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu.

- Svjesni smo ekonomske situacije i problema koji će nastati usljed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo zaista jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sistemu da se održi na nogama - navodi se u saopštenju.

Tvrde da rade sve što rade i njihove kolege svuda u svetu, a u odnosu na širenje epidemije.

- Pozivamo vas da budemo složni, disciplinovani i odgovorni za sebe i svoje najbliže. Јedino tako možemo pomoći i sebi i medicinskim radnicima koji se natčovečanskim naporima bore za svaki ljudski život - kaže IЈZ.

Iz Instituta su pozvali građane da što više borave u svojim kućama, da nose maske i održavaju fizičku distancu.

- Dragi građani, molimo vas da što više boravite u svojim kućama, da nosite maske i održavate fizičku distance. Ovaj naš apel upućujemo svim građanima Crne Gore, bez obzira na to je li u njihovim lokalnim sredinama veći ili manji nivo transmisije, jer svaka neodgovornost može dovesti do neželjenih posljedica. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim građanima koji su se sve vrijeme pridržavali preporučenih mjera, kao i svima koji će to sad uraditi - zaključuju iz IЈZ-a.