latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:30 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U Čapljini nakon 120 godina obnovljen rad "Prosvjete" (VIDEO)

Poslije više od jednog vijeka sinoć je u Parohijskom domu u Čapljini održana obnoviteljska skupština Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u tom gradu. Osnovni cilj "Prosvjete" je očuvanje srpske tradicije na ovom prostoru poručio je čapljinski paroh, a od sinoć i predsjednik Prosvjete, Marko Gojačić.
SPKD Prosvjeta Čapljina - Foto: RTRS
SPKD Prosvjeta ČapljinaFoto: RTRS

Osim predsjednika SPKD "Prosvjeta" u Čapljini izabran je i Upravni i Nadzprni odbor.

Zadatak svih izabranih je, kažu, da učine da ovo Društvo, kao i nekada, bude uspješno i da trasira put generacijama koje dolaze i nauči ih kako da rade na očuvanju srpskog identiteta na ovim prostorima.

Obnavljanje prosvjete, poručuju, jedan je od načina osnaživanja srpske zajednice u Čapljini.

- Nastojaćemo kroz kulturu i kroz sve što Crkva radi da pokažemo da smo u ovom gradu prisutni kao zajednica i kao narod - rekao je sveštenik Gojačić.

Darko Đogo, član Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" istakao je da je obnavljanje skupštine SPKD "Prosvjeta" značajan dan za Čapljinu i Prebilovce, kompletan srpski, pravoslavni živalj toga kraja, stanovništvo koje tamo živi.

- To je znak prisustva srpske kulture, civilizacije, etosa i etnosa - dodao je Đogo.

Radomir Vučković, član Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" navodi kako je to društvo željelo dati doprinos povratku Srba na postore Čapljine, gdje su vjekovno živjeli.

Srpska zajednica u Čapljini danas je mala i broji oko 250 članova.

Nekada je ovdje živjelo preko 3.500 Srba. Strahote koje je srpski narod u ovom kraju doživio u proteklim ratovima jasno je - imale su za cilj da zatru postojanje srpskog naroda ovdje.

I obnavljanje "Prosvjete" jedna je od jasnih poruka da oni čiji je to bio naum nisu uspjeli.

- Smatram da je od velikog značaja da se "Prosvjeta" obnovi, jer je već postojala sa tim znakom, a njenom obnovom je znak da smo i dalje tu i da će ona nastaviti sa svojim radom kao što je nekada radila - smatra Aleksa Dragičević, mještanin Prebilovaca.

Draga Mastilović, istoričar ističe da je srpski narod emotivno vezan za Prebilovce i stradanja Srba čapljinskog kraja, a, kako navodi, još 1908. godine tamo je osnovan prvi odbor "Prosvjete".

- Nažalost ta dešavanja tokom 20. vijeka uslovila su da Srba u Prebilovcima i uopšte u čapljinskom kraju ima veoma malo i mislim da će uz trud SPC i SPKD "Prosvjeta" ipak doći do obnavljanja srpskog etničkog bića - uvjeren je Mastilović.

Već je u planu da SPKD "Prosvjeta" u Čapljini organizuje školu srpskog jezika kao i manifestaciju "Prebilovačko ljeto", ali i druge kulturne događaje na ovom prostoru.