latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:47 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru (VIDEO)

Kad ima volje, ima i načina! To potvrđuje i primjer bračnog para Maje i Koste Stevanović iz Brčkog. Ovi mladi ljudi, od kojih je jedno magistar ekonomije, a drugo master inženjer tehnologije, napustili su preduzeća u kojima su radili, i pokrenuli “Zanatsku pivaru“.
Preduzetnička porodična pivara - Foto: RTRS
Preduzetnička porodična pivaraFoto: RTRS

Kosta Stevnović iz Brčkog, 2018. godine, napustio je stalan posao, i do tadašnji hobi, pretvorio u preduzetnički poduhvat. Ljubav prema tehnologiji proizvodnje piva, iznjedrila je zanatsku pivaru u suterenu roditeljskog doma.

- Prvo mi je bio kapacitet 1.500 litara mjesečno da bi godinu dana nakon toga četiri, pet puta povećali kapacitet i sada funkcionišemo sa 4.000 do 5.000 litara mjesečno, možemo pripremiti zantskog piva - kaže Kosta.

Poduhvat proizvodnje zanatskog piva, na tržištu gdje se dva vijeka toči i pije svijetlo pivo, industrijskih lagera, skeptici bi rekli, čisti je skok u ambis. Ali ako se ima, kvalitet, poslovni plan, strategija i marktetinško znanje, prepreke ne postoje, nego samo rješenja.

- Bez obzira što je to zanatsko pivarstvo, kod nas još uvijek u povoju, mi radio kroz neke druge aktivnosti, kroz udruženja, kroz neka djelovanja, festivale, radimo i na educiranju potrošača, paralelno sa promocijom i našim poslovanjem - ističe Maja.

Gradonačelnik Distirkta Brčko, Siniša Milić, ističe da je neophodno doraditi postojeće zakone, kako bi se preduzetnicima omogućio uspješan razvoj i još lakše samozapošljavanje.

- Ono što je moj cilj ja da se upoznam sa uslovima rada zanatskih pivara i uopšte malih preduzetnika kako bismo kroz intervencije u zakonu mogli prilagoditi uslove poslovanja njihovoj veličini - poručio je gradonačelnik Brčkog.