latinica  ћирилица
28/09/2020 |  07:59 ⇒ 07:59 | Autor: SRNA

Oprez zbog mokrih kolovoza

U većini krajeva Republike Srpske saobraćaj se, zbog kiše, odvija po mokrim ili vlažnim kolovozima, a opasnost od odrona zemlje i kamenja povećana je na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Mokri kolovozi - Foto: ilustracija
Mokri kolovoziFoto: ilustracija

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja. BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Na graničnom prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je ulazak u Crnu Goru od 7.00 do 19.00 časova.

Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.

BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa.

Zbog sanacije kolovoza izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac u mjestu Vrbanja. Saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično svakim danom od 7.00 do 17.00 časova.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu "MSP Gornji Božinci" od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima u intervalu od 7.00 do 17.00 časova bude povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na magistralnom putu Prozor-Јablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Јasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac /Јajce-Donji Vakuf/, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo /Јošanica-Rajlovac/, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu /R-448/, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Svaki radni dan od 23.00 do 8.00 časova na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz, pa je neophodan oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.