latinica  ћирилица
28/09/2020 |  08:23 | Autor: SRNA

Počinje "Lut fest"

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" počinje danas u Istočnom Novom Sarajevu i trajaće do 2. oktobra.
"Lut fest" - Foto: SRNA
"Lut fest"Foto: SRNA

Festival bi trebao da počne lutkarskim spektaklom "Pirinska folklorna magija" u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Lutkarstvo za 21. vijek". Pokrovitelj 21. "Lut festa" je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Festivalski program će ove godine biti održan u nešto drugačijem obliku. Publika će imati priliku da pogleda pet predstava koje će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Igor Bojović, predsjednik UNIMA centra Srbije-dramski pisac, dramaturg i scenarista, Mladen Јanković, muzički pedagog i Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

U pratećem programu festivala biće održana kreativna lutkarska radionica "Lutka je glumac" koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, onlajn masterklas predavanje "Lutkarstvo u vrijeme korone" profesora Konstantina Karakostova, promocija knjige "Šta su lutke?" pjesnikinje Evite Bojkovac, u izdanju "Forum teatra"i "Art scene" Banjaluka, kao i posebni turistički programi za goste festivala, koji se realizuju u saradnji sa Olimpijskim centrom "Јahorina".

U okviru pratećeg programa festivala, s ciljem decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti, u Zvorniku će biti odigrana predstava "Kuku Todore" Dečijeg pozorišta Subotica.

Prijedlog predsjednika Organizacionog odbora festivala Ljubiše Ćosića, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, je da ulaz na sve festivalske programe bude besplatan.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa "Zlatna anima Radoslav Lazić" za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena Igoru Bojoviću za sveukupno stvaralaštvo na razvoju, afirmaciji i unapređenju lutkarstva.

Festival, koji će biti održan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a sponzori su Turistička organizacija "Јahorina", "Olimpijski centar Јahorina" i grad Zvornik.

Sufinansira ga Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Medijski pokrovitelji festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA. Medijski prijatelji festivala su Novinska agencija "Fena", Elta TV, BNTV, BHRT, OSM TV, IS Radio, te portali "Katera info" i "Princip njuz", dok je za marketing festivala zadužena firma "Turuntaš".