latinica  ћирилица
28/09/2020 |  08:55 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Šta ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu?

Član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta ukazao je na nelogičnosti u Instrukciji o načinu postupanja organa za sprovođenje izbora na izborni dan, gdje između ostalog, nije propisano šta treba uraditi ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu ili mjerenje tjelesne temperature.
Aleksandar Radeta - Foto: SRNA
Aleksandar RadetaFoto: SRNA

Radeta je naveo da je u Instrukciji, koju je donijela Centralna izborna komisija /CIK/, navedeno da se obavezno obezbjeđuje fizička distanca u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, čega su dužni da se pridržavaju članovi biračkog odbora, posmatrači, mediji, glasači.

U jednom članu Instrukcije naloženo je da članovi biračkih odbora često peru ruke, mijenjaju rukavice, maske, vizire, kao i da mijenjaju kombinezone.

- Kako se izbori najčešće održavaju u školama u učionicama sa zajedničkim mokrim čvorovima i za članove biračkih odbora i sve ostale, kako obezbijediti da ne dođe do zloupotrebe i zamjene glasačkih listića i stvaranje tzv. "bugarskih vozova", a kako izbjeći gužvu zbog skučenog prostora - napomenuo je Radeta u autorskom tekstu za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju članovi biračkih odbora bi više hodali nego radili posao za koji su prevashodno zaduženi, što je u suprotnosti Izbornim zakonom BiH, koji kaže da članovi biračkog odbora moraju biti prisutni tokom cijelog procesa glasanja na biračkom mjestu.

Radeta je istakao da je u Instrukciji navedeno da prostorije moraju biti čišćene u redovnim intervalima, te upitao da li se tada obustavlja proces glasanja u skladu sa Izbornim zakonom BiH i da li se to vrijeme nadoknađuje, to jest produžava li se rad biračkih odbora.

- Ako se birački odbor pridržava svih odredaba kako od mogućih 60 posmatrača na biračkom mjestu u Banjaluci izabrati četiri-pet koje ćemo pustiti na biračko mjesto, jer više nema mjesta, ako se pridržavamo uputstava o broju lica i razmaku u prostorijama - upitao je Radeta.

Radeta je naglasio da je nepoznanica kako onemogućiti ostale posmatrače da rade svoj posao i po kojem ih kriterijumu izabrati.

- Takođe se govori da će lica sa temperaturom i zaraženi koronom glasati u posebnoj kabini, koja će poslije biti očišćena i dezinfikovana. Da li će biti dezinfikovani i glasački listići prije ubacivanja u glasačku kutiju, jer će oni kasnije doći u doticaj sa članovima biračkog odbora - upitao je Radeta.

Prema njegovim riječima, u članu Instrukcije rečeno je da će svaki listić biti podignut i pokazan posmatračima, ali uz poštovanje fizičke distance.

- Po ovome svi posmatrači će morati imati "oko sokolovo" da bi sa udaljenosti od dva do 10 metara vidjeli šta je na listiću - napomenuo je Radeta.