latinica  ћирилица
28/09/2020 |  09:52 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Predsjednica Srpske u Salcburgu: Oporavak privrede primarni cilj (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na Evropskom samitu u Salcburgu da se Republika Srpska u epidemiji virusa korona suočava sa dodatnim izazovima.
Željka Cvijanović u Salcburgu - Foto: Screenshot
Željka Cvijanović u SalcburguFoto: Screenshot

Predsjednica je istakla da se prvi izazov odnosi na zaštitu zdravstvenog sistema u uslovima epidemije.

Drugi izazov se odnosi na obezbjeđivanje uslova da se nastavi život u novonastalim okolnostima, a treći na obrazovni sistem, čije funkcionisanje mora da se obezbijedi bez većih opasnosti, navela je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da u svemu tome svaka zemlja mora da ima plan za oporavak, a "to je teško jer se ne zna koliko dugo će kriza trajati, ali se zna da će ostaviti posljedice".

Foto: RTRS

Cvijanović je podsjetila da Srpska, odnosno BiH nije članica EU, ali da je solidarnost unutar Evrope veoma važna, ističući oporavak privrede kao primarni cilj.

Foto: RTRS

- Moramo održati privredu na nivou, ali će biti potrebno dosta vremena da se vratimo na nivo prije pandemije virusa korona. Јa se prvenstveno koncentrišem na privredu i njen oporavak - naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske učestvovala je na panelu pod nazivom "Evropa, korona i demokratija - opasnosti i šanse", ali osim o tome u Salzburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji – upravo u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Alen Šeranić.

Foto: RTRS

Samit u Salcburgu možete pratiti na internet stranici IRE, na linku https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

Putem istog kanala biće moguće pratiti i diskusiju "Medicinska istraživanja i pandemija", na kojoj, u utorak, učestvuje ministar Šeranić.

Samit je otvoren porukom austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Foto: RTRS

Tokom samita, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Foto: RTRS

Tema ovogodišnje konferencije je "Evropa, solidarnost i mir", a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Kurc.