latinica  ћирилица
28/09/2020 |  12:22 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Svijet poziva na obustavu vatre u Nagorno Karabahu

Dok svijet poziva na obustavu vatre, sukobi se nastavljaju u Nagorno Karabahu, nepriznatom regionu između Јermenije i Azerbejdžana.

U obje zemlje proglašeno je ratno stanje. Poginulo je 17 jermenskih vojnika, a ranjeno više od 100.

Ujedinjene nacije pozvale su dvije strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima. Trenutni prekid sukoba traže Moskva, Vašington i Brisel, dok Ankara optužuje Јermeniju i najavljuje punu podršku Azerbejdžanu.

Borbe u Nagorno Karabahu koje su trajale tokom noći, nastaljene su i jutros. Vlasti nepriznate republike kažu da su uspjeli da vrate položaje koje su prethodno izgubili. Obje strane tvrde da su nanijele nove gubitke protivniku.

Nezavisni izvori govore o 23 poginulih, međutim, stvarni broj žrtava teško je utvrditi. U međuvremenu ranjeni pristižu u bolnice na obje strane. U Stepanakertu, administrativnom centru otcijepljenog regiona, na meti artiljerije bila je i dječija bolnica.

- Imamo oko 30 ranjenih, operacije su u toku. Neke pacijente smo morali da evakuišemo u bunker. U bolnici su ostali oni koje ne smijemo da pomjeramo - rekao je doktor u bolnici u Stepanakertu.

Dok se lideri Јermenije i Azerbejdžana međusobno optužuju ko je prvi počeo, ratno stanje je proglašeno, a muško stanovništvo pozvano na mobilizaciju.

- Neka se Bog smiluje na naše mučenike, njihova krv neće biti uzaludna. Ako bude potrebno, možemo da uđemo na teritoriju Јeremnije. Јermenija želi da okupira teritoriju Azerbejdžana, oni rade sve da bi potkopali pregovore i u tome uspijevaju - rekao je Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana.

Azerbejdžan sve ove godine otvoreno podržava Turska, dok iza Јermenije stoji Rusija koja se nudi kao medijator i mogući posrednik u pregovorima. Vlasti Nagorno Karabaha ističu da je vojska Azerbejdžana tokom napada koristila turske avione F-16 koji se u Azerbejdžanu zbog vojnih vežbi.

- Širenje sukoba na Јužnom Kavkazu može da ima nesagledive posljedice. Može da se proširi van granica regiona i da ugrozi međunarodnu bezbjednost. Pozivam međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i spriječi miješanje Turske, što bi destbilizovalo situaciju u regionu - ističe Nikol Pašinjan, premijer Јermenije.

Generlani sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres pozvao je obje strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima. Sličan apel stigao je i iz NATO.

- Pažljivo pratimo situaciju. Imamo dobre odnose u tom regionu, vidjećemo da li možemo da zaustavimo sukobe - rekao je američki predsjednik Donald Tramp.

Sukob Azerbejdžana i Јermenije oko spornog regiona, koji je počeo 1988. godine, a eskalirao u rat 1992. završen je dvije godine kasnije, bez obustave vatre, ali bez jasnog dogovora. Svi pokušaji pregovora su propali.

Posljednji sukobi predstavljaju prvi veći konflikt od 2016. godine između dvije susjedne zemlje, zbog oblasti koju su sovjetske komunističke vlasti poklonile Azerbejdžanu, iako je u tom trenutku u njoj živjelo 96 odsto Јermena.

Nagorno Karabah ima strateški položaj kroz koji prolaze međunarodni cjevovodi sa naftom i gasom.