latinica  ћирилица
28/09/2020 |  12:46 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Knežević: Anketni odbor da ispita sve slučajeve korupcije

Avokat Zdravko Đukanović, koji brani biznismena Duška Kneževića, zatražio je danas da Skupština Crne Gore formira anketni odbor koji bi saslušao crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića i druga lica u vezi sa svim korupcionaškim aferama.
Milo Đukanović i Knežević Duško (Foto:info4s.net) -
Milo Đukanović i Knežević Duško (Foto:info4s.net)

U zahtjevu upućenom predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, Đukanović navodi da bi zadatak anketnog odbora trebalo da bude utvrđivanje porijekla 1,5 miliona evra na kastodi računu crnogorskog predsjednika.

Osim toga, anketi odbor bi trebalo da se bavi utvrđivanjem porijekla sredstava kojima je izgrađena velelepna kuća u luksuznom dijelu Podgorice, zatim učešćem Đukanovića u aferama "Telekom" i "A2" u vezi Elektroprivrede Crne Gore.

Anketni odbor bi, kako je navedeno u zahtjevu, trebalo da se bavi utvrđivanjem drugih zloupotreba, nezakonitih radnji i korupcionaških aktivnosti koje je preduzimao Milo Đukanović u periodu dok je obavljao funkciji predsjednika i premijera Crne Gore.

U zahtjevu Bečiću navodi se da bi anketni odbor trebalo da se bavi utvrđivanjem osnovanosti 20 krivičnih prijava, koje je odbrana Kneževića podnijela nadležnim tužilaštvima protiv više lica u crnogorskoj izvršnoj i sudskoj vlasti od kojih ni jedno nije ispitano niti okrivljeno.

Kneževićev advokat smatra da je njihovo ispitivanje neophodno, jer su svi postupali po direktnim instrukcijama i nalozima Mila Đukanovića.

- Predlažemo da se pred anketnim odborom, osim drugih svjedoka, svoja saznanja iznese i Duško Knežević - navodi advokat Đukanović.

On je izrazio uvjerenje da će anketni odbor u svojoj kontrolnoj funkciji doći do značajnih saznanja i rezultata, koje bi nakon toga trebalo dostaviti tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima Crne Gore.