latinica  ћирилица
28/09/2020 |  14:22 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Đurić: Hoti neće pobjeći od stvaranja ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti "može da laže javnost koliko hoće", ali da neće pobjeći od stvaranja zajednice srpskih opština .
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Povodom Hotijeve izjave kako je za danas planirani nastavak dijaloga u Briselu otkazan jer Srbija insistira na dogovoru o ZSO što Priština smatra zatvorenim pitanjem, Đurić je istakao da se Hoti na sastancima u Briselu potpuno drugačije ponaša i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje ZSO, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju.

- Hoti, umjesto što se junači pred svojim medijima i argumentima predškolca brani nespremnost Prištine da sprovodi svoje obaveze, treba da hitno preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja - poručuje Đurić.

On ističe da je Hoti dužan da albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u "dijalogu o uzajamnom priznanju", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Pitanje Zajednice srpskih opština biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer Zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti - navodi Đurić.

On objašnjava da je suština procesa normalizacije odnosa postepeno jačanje uzajamnog povjerenja, te da Srbi ne mogu imati povjerenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije.