latinica  ћирилица
28/09/2020 |  15:22 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar Banjaluka: Virtuelne radionice o makrobiotičkoj ishrani

Ustanova socijalne zaštite Daun sindrom centar za rehabilitaciju počeo je sa makrobiotičkim virtuelnim radionicama u kojoj se uči o makrobiotičkoj ishrani i kuhanju.
Makrobiotičke virtuelne radionice za osobe sa daunovim sindromom - Foto: RTRS
Makrobiotičke virtuelne radionice za osobe sa daunovim sindromomFoto: RTRS

Makrobiotički način ishrane veoma preporučljiv za osobe sa DS, ta vrsta ishrane adrži vrlo malo masnoća i veoma visok udio vlakana jer je bazirana na žitaricama i povrću.

Vrlo malo se konzumira hrana životinjskog porijekla, meso zamjenjuje soja koja je bogata fitoestrogenima. Svakodnevni obrok treba da se sastoji od 50 odsto cjelovitih integralnih žitarica, rjeđe je zastupljen hljeb i tjestenina odnosno proizvodi od brašna, 30 odsto zeleno povrće, 15 odsto mahunarke, 5 odsto morske alge. Ne konzumira se gazirano piće, piju se čajevi i nehlorisana voda.

Makrobiotički način ishrane je dio makrobiotičkog načina života koji je sastavljen od fizičkih vježbi, radnih aktivnosti, boravak u prirodi i smanjenost gledanja i korištenja elektronskih medija i TV.

Ovaj način življenja ne samo da popravlja zdravstveno stanje on djeluje preventivno podiže imunološki sistem i dovodi do smirenosti uma što sve utiče na fizičko i mentalno zdravlje koje se u makrobiotici ne razdvaja jer jedno bez drugoga ne može.

Makrobiotičke kurseve za osobe sa daunovim sindromom drži Zoran Јelić, makrobiotičar i refleksolog. Poboljšavanjem fizičkog zdravlja kod osoba sa daunovim sindromom dovodi do poboljšanja mentalnog zdravlja i obratno što uz ostale socijalno rehabilitacijske programe koje se sprovode u Daun sindrom centru Banjaluka, dovodi do poboljšanja kvalitete života osoba sa daunovim sindromom.