latinica  ћирилица
28/09/2020 |  15:53 | Autor: SRNA

Erdogan: Јermenija odmah da povuče snage sa "okupirane" teritorije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Јermenija mora odmah da povuče svoje snage sa teritorije, za koju navodi da je okupirala u Azerbejdžanu, te da je vrijeme da se okonča kriza u regionu nakon sukoba između snaga dvije zemlje u regionu Nagorno-Karabah.

Tokom drugog dana sukoba oko regiona Nagorno-Karabah poginula je najmanje 21 osoba. Ankara je u sukobu objavila da podržava Azerbejdžan.

- Vrijeme je da se okonča kriza u regionu koja je počela okupacijom Nagorno-Karabaha. U regionu će ponovo zavladati mir nakon što Јermenija odmah povuče svoje snage sa azerbejdžanske teritorije koju je okupirala - naglasio je Erdogan.

Prema njegovim riječima,Minska grupa, koju predvode Rusija, Francuska i SAD i posreduje između Јermenije i Azerbejdžana, ali nije uspjela da riješi ovaj spor koji traje 30 godina.

On je naglasio da Azerbejdžan treba da "uzme stvar u svoje ruke bez obzira da li se to nekom dopadalo ili ne, a Turska će nastaviti da podržava tu zemlju svim resursima i srcem".

Nešto ranije je turski ministar odbrane Hulusi Akar naveo da Јermenija mora da povuče strane plaćenike i teroriste" radi ostvarenja stabilnosti u regionu.