latinica  ћирилица
28/09/2020 |  16:12 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Lukić: Sredinom jula nisam primao nikakva naređenja od generala Savčića

Na suđenju generalu Milomiru Savčiću za, kako je navedeno u optužnici, pomaganje u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH Aleksandar Lučić potvrdio je da od 13. do 16. jula 1995. nije primao nikakva naređenja od Savčića, koji je tada, prema njegovom saznanju, bio udaljen više od 70 kilometara u rejonu Žepe
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Lučić, koji je bio pomoćnik komandanta Vojne policije u bataljonu za moral i vjerska pitanja pri 65. motorizovanoj brigadi, čiji je komandant tada bio potpukovnik Milomir Savčić, rekao je da je naređenja, koja je primao od komandanta Glavnog štaba, generala Ratka Mladića i načelnika za bezbjednost Ljubiše Beare, dobio posredstvom svog komandanta Zorana Malinića i da su se odnosila na korektna postupanja prema ratnim zarobljenicima.

Svjedok je tokom ispitivanja tužioca Predraga Tomića potvrdio na on nijednog trenutka nije imao razloga da posumnja da će sudbina ljudi koje koje je predao u Bratunac 13. jula 1995. "biti tako tragična".

Lučić je rekao da je prva saznanja o Srebrenici dobio od komandanta Zorana Malinića 12. jula naveče, kada je rečeno da će doći grupa iz Srebrenice i da je naređeno da osoba prezimena Rajić ode pred njih.

On je dodao da je poslije stigla informacija da se radi o stotinama ljudi, zbog čega je Rajić vraćen.

- Malinić je uputio 20 od 30 vojnika, koliko nas je ukupno bilo, da obezbijede teren. To su bili mladi vojnici bez iskustva, a kada je stigla informacija da se radi o proboju velikog broja ljudi, Malinić ih je iz bezbjednosnih razloga povukao nazad - svjedočio je Lučić.

On je ispričao da su pripadnici 28. divizije i ranije upadali na područje pod srpskom kontrolom, te da su imali razloga da sumnjaju da će doći do ozbiljnijih napada na njih.

Lučić je naveo da im je zbog toga na Malinićev zahtjev kao pojačanje stiglo 50 vojnika koji su imali zadatak da obezbjeđuju putnu komunikaciju Nova Kasaba – Konjević Polje, naglasivši da nikada nije stigla naredba da postavljaju zasjede.

- Vojnici su doveli desetak zarobljenih Bošnjaka koje smo smjestili u objekat koji smo privremeno koristili za pritvor. Nikada nisam čuo da je neko zlostavljan - rekao je Lučić.

Tokom svjedočenja, on je istakao da je za zarobljenike na stadionu nedaleko od škole saznao vezom putem "motorole", te da su oni, na Bearin zahtjev, tamo prebacili zatvorenike iz pritvora.

- Tog 13. jula privođenje je trajalo do poslije podne. Mislim da je bilo 800 do 1.000 zarobljenih muškaraca, uglavnom srednjih godina. Među njima je bilo dosta ranjenih, kojima je pomoć pružala medicinska ekipa iz bolnice u Milićima, a dobili su i hranu i vodu. Među njima nisam vidio da je bilo žena - ispričao je Lučić.

On je rekao da je saznao za incident kada je neko od zarobljenih pokušao da otme pušku od vojnika, te da ne zna šta je s njim bilo.

- General Mladić, kada je došao sa pratnjom, ušao je među zarobljenike i rekao im da priča sa Alijom /Izetbegovićem/, da im garantuje bezbjednost i da će biti razmijenjeni. Otišao je nakon dvadesetak minuta, nakon čega mi je Malinić rekao da mu je Mladić naredio da zarobljenici budu prevezeni u Batković - naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, stiglo je 15 do 20 autobusa i kamiona u kojima je sa zarobljenicima bio po jedan vojnik.

Lučić je ispričao da je pred sami polazak konvoja došao Beara i rekao Maliniću da idu za njim.

- Malinić je ostao, a mi smo krenuli za Bearom. Kada smo došli do Konjević Polja krenuli smo prema Bratuncu, što mi je bilo veoma čudno. Tamo smo, na igralište, stigli oko 18.00 časova. Јa sam imao naređenje da predam konvoj, ali nisam znao kome. Nisam znao gdje je otišao Beara, pa sam komandantu brigade Blagojeviću rekao da on mora preuzeti zarobljenike - naveo je Lučić.

On je dodao da misli da su njega i njegove ljude, koji su obezbjeđivali vojnike, nakon više od dva časa zamijenili pripadnici MUP-a, nakon čega su se vratili u Kasabu, te da je iz medija saznao da su zarobljenici ubijeni.

- Kada sam dobio nalog da idemo za Batković, vjerovao sam da ih vodimo u razmjenu. Nisam ni pomislio da će biti ubijeni, jer za to nisam imao nijedan razlog - rekao je Lučić.

Svjedok je izjavio da ne zna da li je Malinić, tog 13. jula razgovarao da Savčićem koji je tada bio u rejonu Žepe, ni da li je Savčić imao ikakvu vezu sa pukom, te da ga od 13. do 16. jula nije vidio.

- Savčić, koji je bio moj starješina, bio je korektan, profesionalac i od njega nikada nisam dobio naređenje koje se kosilo s vojničkim propisima - istakao je Lučić.

Odgovarajući na pitanje Savčića gdje se po načelima komandant jedinica nalazi, svjedok je odgovorio kako se nalazi ondje gdje je glavnina snaga.

Savčićev branilac, advokat Miodrag Stojanović rekao je novinarima nakon suđenja da je Lučić bio veoma relevantan svjedok jer je u tom periodu obavljao važnu dužnost i bio na licu mjesta.

Stojanović je izjavio da je ovaj svjedok potvrdio osnovne elemente odbrane jer je argumentovano, odgovorno i konkretno iznio ono što se dešavalo tih dana na području Nove Kasabe.

Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića koju je 31. decembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.