latinica  ћирилица
28/09/2020 |  17:11 | Autor: SRNA

Uhapšeni veterinarski inspektori, bez kontrole dozvoljavali uvoz

Tri lica, granični veterinarski inspektori Kancelarije za veterinarstvo BiH, lišeni su slobode zbog sumnje da su učestvovali u koruptivnim krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i primanja dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a Posavskog kantona i Policije Brčko distrikta, izvršili su pretrese i lišavanja slobode tri osumnjičene osobe.

Lica lišena slobode pod istragom su Tužilaštva BiH i osumnjičena su da su u svojstvu ovlaštenih službenih lica, veterinarskih inspektora na granici BiH, uzimali novac kao nezakonitu imovinsku korist, kako bi bez pregleda i sprovedene procedure, propuštali u BiH određene proizvode životinjskog porijekla i proizvode namijenjene ishrani životinja.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da su navedeni inspektori, koji djeluju u sklopu Kancelarije za veterinarstvo BiH i dužni su sprovoditi mjere veterinarske i zdravstvene zaštite prilikom uvoza robe u BiH, od prevoznika primali novac, kako bi zloupotrijebili službeni položaj, te dopustili uvoz u BiH bez zakonski sprovedene procedure.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.