latinica  ћирилица
29/09/2020 |  10:37 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

Šeranić u Salcburgu: Postoji još mnogo nepoznanica, moramo poštovati mjere (FOTO/VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je na Evropskom samitu u Salcburgu da postoji još mnogo nepoznanica o virusu korona, te da i dalje moramo biti oprezni i poštovati epidemiološke mjere.
Alen Šeranić na Samitu u Salcburgu - Foto: Screenshot
Alen Šeranić na Samitu u SalcburguFoto: Screenshot

Šeranić je istakao da je u pandemiji virusa korona izuzetno važna komunikacija sa građanima, jer oni su ti koji su morali da razumiju epidemiološke mjere i da ih sprovode.

- Epidemiološko prilagođavanje je izuzetno važno i kako će ljudi razumjeti poruke. Osjećaj nesigurnosti i straha su očekivana reakcija na pandemiju, a informacijama koje dajemo mi pokušavamo da ljudima objasnimo naučne činjenice i da na osnovu toga oni svojim ponašanjem zaštite svoje zdravlje - rekao je Šeranić učestvujući na panelu "Medicinska istraživanja i pandemija".

Kada je u pitanju međunarodna koordinacija, Šeranić je rekao da je zadatak institucija i zdravstvene struke bio da prijedloge Svjetske zdravstvene organizacije pretvori u preporuke i mjere.

- Te informacije su nam potrebne da vidimo sa kakvim se problemima suočavamo i vrlo je važno prenijeti ljudima adekvatne, stručne i naučno utemeljene činjenice. Mi to u Republici Srpskoj radimo, naročito očekujući sezonu gripa, gdje moramo ljudima prenijeti poruke kako bi trebali da se ponašamo u narednim mjesecima - rekao je on.

Šeranić je u izjavi za Srnu rekao je da je zajednička ocjena učesnika panela "Medicinska istraživanja i pandemija" da su trenutne epidemiološke mjere najbolja preventiva kada su u pitanju virusi koji izazivaju akutne respiratorne infekcije.

On je istakao da su te mjere slične u Republici Srpskoj i u Austriji, te da se njihovim sprovođenjem može preventivno djelovati na širenje i virusa influence i virusa korona.

- Sa preventivnog aspekta smo na dobrom putu. Dolazi nam zimska sezona, pratićemo stanje na terenu i u skladu sa brojkama u slučaju oba virusa preduzimaćemo potrebne mjere, kao što smo radili i od početka pandemije - rekao je Šeranić nakon učešća na panelu.

On je istakao da su na panelu učestvovali predstavnici Austrije iz različitih sektora, poput veterine, psihologije, predstavnici vlasti, kao i Univerziteta u Beču, te da je jedna od tema bila i vakcina protiv virusa korona.

- Kad je u pitanju vakcina, Globalom mehanizmu za nabavku vakcina pristupilo je 160 zemalja, kao i Evropska komisija. Vakcine su u trećoj fazi istraživanja - naveo je Šeranić.

On je dodao da se na panelu govorilo o tome kako je pandemija virusa korona uticala na ponašanje u društvu u smislu provođenja samih mjera, zatim kako i koliko je moguće unaprijediti istraživanja u svijetu, prvenstveno u vezi sa lijekovima i vakcinom.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da je prošle sedmice bio najmanji sedmični broj novih slučajeva od 1. jula, te da je osjetan blagi tred pada tog broja.

- Situacija je stabilna. Pratili smo djecu u školama, gdje nemamo širenje zaraze, što daje osnova Institutu za javno zdravstvo za revidiranje preporuka kada je u pitanju ponašanje u školama, prvenstveno đaka i nastavnika. Cilj je da život postepeno vraćamo u normalnost, ali i da se priviknemo da živimo sa virusom - naglasio je Šeranić.