latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:36 | Autor: SRNA

Statusna prava izbjeglih Srba rješavati u Savjetu bezbjednosti UN

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da se rješavanje statusnih prava izbjeglih Srba iz Hrvatske mora pokrenuti u Savjetu bezbjednosti UN, jer hrvatske vlasti godinama opstruišu rješavanje ovog pitanja.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

- Izbjegli Srbi iz Hrvatske prepušteni su sami sebi, jer je EU ostala nema na višegodišnje vapaje našeg udruženja da primora Hrvatsku da konačno riješi njihova statusna prava - stanarska, radna i penziona i ostala. Ovo pitanje trebalo bi da pokrenu vlasti BiH i Srbije - rekao je Puzigaća.

On kaže da hrvatske vlasti obmanjuju Srbe i u pogledu stambenog zbrinjavanja, kao i međunarodnu zajednicu koja je odobrila sredstva za izgradnju stanova.

- Srbima u Hrvatskoj bespravno oduzimaju pravo na stambeno zbrinjavanje, a kao razlog navode njihov privremeni boravak u Republici Srpskoj i Srbiji na liječenju - rekao je Puzigaća.

On je podsjetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu od nekoliko desetina pojedinačnih tužbi članova Udruženja protiv Hrvatske donio zanemarljiv broj presuda u korist izbjeglih Srba iz Hrvatske.

Puzigaća ističe da su Srbi najveće žrtve proteklog rata u bivšoj Јugoslaviji, zbog čega međunarodna zajednica mora konačno da pokrene rješavanje njihovih statusnih prava u Hrvatskoj.

- Ovo je nedavno u izjavi njemačkim medijima potvrdio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao da su Srbi najveće žrtve proteklog rata, čak i oni koji su radili u Hrvatskoj - rekao je Puzigaća.