latinica  ћирилица
29/09/2020 |  20:24 ⇒ 30/09/2020 | 11:23 | Autor: RTRS

Špirić: Izetbegović u Zagreb otišao sa problemima i vratio se s njima (VIDEO)

Zavisno iz kojeg ugla se promatra posjeta Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića Zagrebu, možemo razgovarati o uspjehu te misije. Uvijek je dobro da se razgovara, ali kada pogledamo odnose u BiH, sa nesporazumima su otišli u Zagreb, sa njima su se vratili iz Zagreba, poručio je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH, gostujući u Dnevniku plus.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Istakao je da se u Zagrebu, kako kaže, očigledno vodila bitka za novo ustavno uređenje BiH.

- Hrvati s punim pravom traže punu konstitutivnost u okviru BiH, a Bošnjaci se bore za neku građansku BiH, na principu 50+1. Premijer Hrvatske Andrej Plenković se izjasnio da Hrvatska stoji iza zahtjeva Hrvata iz BiH, što znači da jer Komšić otišao u Zagreb, on ne bi bio legitiman predstavnik Hrvata. Mislim da ništa nije riješeno ovim razgovorima. Poruka je da se mora mnogo više razgovarati unutar BiH, jer kada god se traži rješenje izvan BiH, pokaže se da je ono najgore za nas koji ovdje živimo - poručio je Špirić.

On sumnja da je jedna od tema razgovora u Zagrebu bio i status Srba u Federaciji BiH.

- Mislim da se toga niko nije dotakao. Srbi su u Federaciji BiH statistička greška. U toj Federaciji BiH ima danas više migranata nego Srba. Sramotan je odnos vlasti kantona, gdje su su Srbi vratili, a tu prije svega mislim na opštine Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac. Ti ljudi su kažnjeni što su se tamo vratili - naglasio je Špirić, pa se okrenuo tome, kako se može pomoći Srbima povratnicima:

- Srbija je, na primjer, uložila u prošloj godini tri miliona KM u te opštine, za razvoj privrede, obnavljanje infarstrukture, škola, domova zdravlja.  Isto tako pomaže i Republika Srpska, ali recite, šta su uradili u Federaciji BiH da olakšaju tim ljudima život? Moja poruka Srbima povratnicima je da vjeruju našim institucijama, i da će se pomoći tim ljudima - rekao je Nikola Špirić.

On se dotakao i sutrašnjih razgovora članova Predsjedništa BiH u Briselu sa čelnicima Evropske unije.

- Ovo je vrijeme kada je BiH potreban novi optimizam. To znači da se taj optimizam ogleda da dobijemo status kandidata. Međutim, sve dok se ne ispune uslovi, sumnjam da će biti bilo kakvog popusta u Briselu. Želja je da se vratimo evropskom putu, i da se posvetimo tim temama - poručio je Nikola Špirić, gostujući u Dnevniku plus naše televizije.