latinica  ћирилица
30/09/2020 |  08:19 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Dvodnevna sjednica VSTS u Trebinju

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH biće održana danas i sutra u Trebinju, najavljeno je iz ove pravosudne institucije.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Prvog dana zasjedanja, prema predloženom dnevnom redu, biće pokrenuta procedura žrijebanja za izbor novih članova Savjeta.

Slijede imenovanja sudije Vrhovnog suda Republike Srpske, te sudija u Okružnom sudu u Banjaluci i Osnovnom sudu u Šamcu.

Članovi Savjeta imenovaće i predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta.

U pravosudnim institucijama Federacije BiH biće imenovan glavni tužilac i njegov zamjenik u Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona, kao i zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Predviđena su i imenovanja sudija u opštinskim sudovima u Livnu, Lukavcu i Zenici, kao i dodatnih sudija u Opštinskom sudu u Tuzli.

Pred članovima Savjeta naći će se i informacija o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, odlučivanje o zahtjevu za izuzeće glavnog disciplinskog tužioca, te davanje saglasnosti na donaciju OEBS-a pravosudnim institucijama u cilju pružanja pomoći u zaštiti od pandemije kovida 19.

Sutra, drugog dana zasjedanja, članovi Savjeta će razmatrati prijedlog novih kriterija VSTS-a za određivanje potrebnog broja zaposlenih u tužilaštvima.

Na dnevnom redu, između ostalog, je i redovna informacija o praćenju rada pravosudnih institucija na predmetima korupcije i organizovanog kriminala visokog nivoa u BiH, kao i posebna informacija o izjašnjenjima sudova u postupku realizacije zaključka VSTS-a sa sjednice održane u maju, o okolnostima koje su uticale na njihov rad u predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala i dovele do dugog trajanja postupka.