latinica  ћирилица
30/09/2020 |  09:01 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Јović o migrantskoj krizi: Potrebna saradnja svih nivoa vlasti

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović ocijenio je da je stanje migracija nešto povoljnije u posljednje vrijeme u odnosu na period nakon ublažavanja mjera izazvanih kovidom 19, kada je bio veoma snažan migracioni pritisak.
Migranti -
Migranti

Јović je naglasio da Ministarstvo bezbjednosti radi sve što mu je u opisu nadležnosti da smanji migrantski pritisak, te da posljednji potezi koje su povučeni na terenu pokazuju da ide na bolje, ali da je potrebna saradnja svih nivoa kako bi se uspješno odgovorilo na ovaj krupan humanitarni i bezbjednosni izazov.

- I pored povoljnijeg stanja u oblasti neregularnih migracija, koje će se po mojoj procjeni nastaviti sve do proljeća, sugerišem da je u međuvremenu potrebno raditi na daljem jačanju Granične policije, drugih policijskih agencija i Službe za poslove sa strancima - rekao je Јović za Glas Srpske.

Јović je naglasio da će uskoro početi rad na novoj Strategiji za borbu protiv ilegalnih migracija, te da je usvojen plan prijema kadeta u Graničnu policiju gdje će u prvoj fazi biti primljeno 125 kadeta u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor.

On je dodao i da su policijske agencije spremne da ojačaju ispomoć Graničnoj policiji.

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nedavno je, na sastanku sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem, iskazao spremnost za angažovanje još 100 do 150 službenika na zaštiti istočne granice -  podsjetio je Јović.

Prema njegovim riječima, kao ispomoć graničarima, u šest mjeseci, Agencija za istrage i zaštitu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela angažovanli su 775 službenika na zaštiti istočne granice.

- Očekujem smanjenje pritiska na BiH kako zbog bolje kontrole istočne granice, što obeshrabruje migrante, tako i zbog vremenskih uslova jer će rasti vodostaj Drine i biće smanjene mogućnosti za pješački prelazak, pa će se rute pomjerati od Zvornika prema Bratuncu i to čamcima, što je lakše kontrolisati - dodao je Јović.

On je rekao da u prihvatnim centrima trenutno boravi 5.989 neregularnih migranata, te da se u posljednjih mjesec dana registruje smanjen dnevni ulazak u BiH, koji je u prosjeku oko ili ispod 100, dok je prije nekoliko mjeseci bio oko 150.