latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:41 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Dvodnevna sjednica VSTS u novoizgrađenoj zgradi u Trebinju

Dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bih održava se danas i sutra u novootvorenoj zgradi Palate pravde u Trebinju u kojoj su obezbijeđeni svi uslovi za punu funkcionalnost.
Novootvorena zgrada Palate pravde u Trebinju - Foto: SRNA
Novootvorena zgrada Palate pravde u TrebinjuFoto: SRNA

Zgrada, koja je otvorena početkom septembra, raspolaže modernim arhivskim prostorom, prostorijama za zadržavanje pritvorenih osoba, dvije velike moderno opremljene sudnice, prostorijama za sudsku policiju, advokate, podršku svjedocima, bibliotekom, te neophodnom tehničkom i informatičkom opremom, saopšteno je iz VSTS BiH.

Na ovaj način riješen je problem nedostatka prostornih kapaciteta i obezbijeđena puna funkcionalnost rada Okružnog i Osnovnog suda u Trebinju, kao i Okružnog javnog tužilaštva koji su smješteni u novoizgrađenoj zgradi.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za efikasan rad nosilaca pravosudnih funkcija i sudskog osoblja, s ciljem pružanja višeg nivoa usluga, te olakšavanja pristupa građanima i građankama, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je VSTS izgradnju podržao kroz pripremu i izradu projektne dokumentacije, kroz Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa koji je VSTS BiH sproveo uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Sredstva za izgradnju Palate pravde izdvojila je Delegacija EU u BiH u okviru programa pretpristupne pomoći.

Uz angažman VSTS i podršku Vlade Švedske, projekti izgradnje ili obnove pravosudnih institucija realizovani su i u Ljubuškom, Istočnom Sarajevu, Tuzli i Foči, Bihaću, Banjaluci, Doboju, Žepču, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Bijeljini, saopšteno je iz VSTS.