latinica  ћирилица
30/09/2020 |  16:59 ⇒ 19:24 | Autor: SRNA

Tegeltija: BiH da dobije status kandidata na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je očekivanje da EU donese odluku da na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH dodijeli status kandidata, te da bi to bio simboličan čin, ali i čin koji BiH zaslužuje.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Nadam se da će u tom svjetlu i proći današnja posjeta tročlanog Predsjedništva BiH Briselu, koje je uzelo aktivnu ulogu u pridruživanju BiH EU, a koje će razgovarati sa evropskim zvaničnicima i upoznati ih o svim onim što je do sada urađeno u BiH - rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da je ključni razlog za ovo njegovo očekivanje činjenica da BiH dio Evrope i da Evropa neće biti kompletna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu u EU, jer sve one imaju opredjeljenje da idu ka EU.

- Možda nismo svi ispunili sve obaveze i to je savsim sigurno, ali nismo ništa uradili ni što je protiv principa i osnovnih vrijednosti koje zagovara EU. BiH nijednim svojim zakonom ili političkim aktom nije uradila nešto što je protiv toga - istakao je Tegeltija za BHT.

On je naveo da je pred BiH mnogo obaveza koje treba da ispuni i one će biti ispunjene.

- Kao i uvijek i u svim poslovima ne možete sve obaveze i zadaće završiti koje se pred vas postavljju ali oni koji rade u BiH i evropski funkcioneri znaju da je BiH mnogo toga napravila i uredila. Isto tako ništa od naših obaveza neće biti neizvršeno i mi ćemo nastaviti da radimo na njihovom ispunjavanju - rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o 14 prioriteta, od kojih su neki ispunjeni a neki ne, Tegeltija je naveo da je uvijek za brzi dogovor o pitanjima gdje postoji saglasnost i da se to riješi, a da se otvorena pitanja postepeno rješavaju.

Predsjedavajući Savjeta ministara izrazio je očekivanje da će evropski komesari danas u Briselu potvrditi opredijeljenost da BiH dobije status kandidat, a posebno očekuje pozitivne vijest u vezi sa Evropsko-investicionim samitom o zapadnom Balkanu, koji bi trebalo da bude održan krajem novembra u Sofiji.

- Nadam se da ćemo imati procjene o vidovima pomoći za sve zemlje zapadnog Balkana a samim tim i za BiH - rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o incijativi "Mali Šengen" i uvezivanju regiona, Tegeltija je rekao da je BiH prije godinu dana trebalo da da saglasnost na ovu inicijativu, jer je to što treba BiH.

- BiH je potreban svaki vid saradnje. Ovaj sporazum ne može zamijeniti proces pridruživanja EU, ali on treba da nadomjesti sve slabosti koje su se do sada pokazivale, da ubrza našu saradnju, međusobnu povezanost, protok ljudi, roba, usluga, kapitala. Zašto bi to bio problem, zašto naše robe da stoje na granici danima, zašto da imamo barijere pri kretanju ljudi i putovanjima iz zemlje u zemlju - upitao je Tegeltija.

On je naglasio da je siguran da se ovim sporazumom može unaprijediti ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana i razmijeniti iskustva u procesu pridruživanja EU kako bi mnogo spremniji postali članovi Unije.

- Iz Savjeta ministar će o ovom procesu otići pozitivno mišljenje prema Predsjedništvu BiH kao organu koji donosi ključne odluke o spoljnoj politici, i uvjeren sam da ćemo dobiti saglasnost da BiH postane dio tog sporazuma - istakao je Tegeltija.

Kada je riječ o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Tegeltija je rekao da je bilo određenih nesporazuma u vezi sa ovim pitanjem u Savjetu ministara jer su neki procesi započeti ranije, potom su prekinuti, a onda su započeli ambiciozne aktivnosti od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i entitetskih ministara.

- Ubrzo ćemo institucionalno postaviti sistem i nastojati da zaštitimo građane BiH u slivu rijeke Une. Da li ćemo uspjeti da ubijedimo Hrvatsku da ne idemo do kraja, do arbitraže to ne znam ostaje da vidimo, ali vjerujem da ćemo kroz razgovore i institucije doći do rješenja. Nadam se da arbitraža neće biti potrebna - smatra Tegeltija