latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:08 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd prijatelj Pekingu bez obzira na pritiske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće dovoditi u pitanje prijateljstvo sa Kinom, bez obzira kakvim pritiscima bude izložena.
Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav)

Vučić je naveo da je na najtežem mjestu na cijelom svijetu, gdje je nemoguće reći neku pozitivnu riječ o Kini, poručio da Srbija ima vrlo dobre odnose sa Pekingom.

- Sumnjam da je ijedan drugi lider na svijetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mjestu. To govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dvije zemlje - rekao je Vučić na prijemu u kineskoj Ambasadi u Beogradu povodom obilježavanja Dana Kine.

Vučić je istakao da malo ko razumije težinu pozicije Srbije koja se trudi da u evropskom okruženju i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali.

Predsjednik Srbije je rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

- Nisu laka vremena iza nas. Vjerovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo - rekao je Vučić.

Vučić je zamolio kineskog ambasadora Čen Bo da predsjedniku Kine Si Đinpingu prenese njegovo pismo i poruku zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema Srbiji i da mu kaže da ga čekaju u Srbiji.

- Ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja. Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije - rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za Srbiju, poput pruge Novi Sad-Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova, prenose beogradski mediji.